Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
12 desember 2020 02:00
Del på Facebook
«Mona Lisa». Foto: Wikimedia Commons
«Mona Lisa». Foto: Wikimedia Commons

1913: Leonardo da Vincis maleri «Mona Lisa» ble gjenfunnet på et hotell i Firenze, drøyt to år etter at det var blitt stjålet fra Louvre-museet i Paris. Bildet var gjemt på hotellrommet til en kelner ved navn Vincenzo Peruggia, som hadde vært ansatt ved Louvre. 20. august 1911 hadde Peruggia gjemt seg i et bøttekott i museet. Etter stengetid hadde han spasert ut med bildet gjemt under frakken, og de neste to årene oppbevarte han Leonardos mesterverk i en koffert. Peruggia ble avslørt etter at han forsøkte å selge bildet til Ufizzi-galleriet i Firenze. Han hevdet at motivet hans for å stjele bildet hadde vært patriotisk, idet han mente det italienske mesterverket hørte hjemme på et museum i Italia. Peruggia sonet 14 måneder i fengsel for tyveriet.

1917: Den verste jernbaneulykken i fransk historie inntraff ved Mount Cenis-tunnelen i alpene. En troppetransport med omkring 1000 permitterte soldater var på vei vestover fra den italienske fronten, da togets bremser sviktet i bakkene ned fra byen Modane. Det 19 vogner lange togsettet skal ha nådd en hastighet av 135 km/t før det sporet av kort før stasjonen i Saint-Michel-de-Maurienne. En voldsom brann spredte seg gjennom toget ettersom de bakre vognene ble knust mot dem foran. Ifølge Wikipedia valgte franske myndigheter å klassifisere ulykken som militær hemmelighet, og det gikk derfor flere år før katastrofens fulle omfang ble kjent. Det er anslått at 675 mennesker mistet livet i ulykken.

1934: Skilegenden Thorleif Haug (40) døde av lungebetennelse i Drammen. Haug var en av verdens beste skiløpere i 1920-årene. I 1924 vant han femmila i Holmenkollen for sjette gang på sju år, og under de olympiske vinterlekene i Chamonix samme år vant han tre gullmedaljer – to i langrenn og én i kombinert. I tillegg vant han bronsemedalje i hopprennet. Haugs OL-bronse er imidlertid en påminnelse om at ingenting i livet er sikkert. I 1974, 50 år etter hopprennet (og 40 år etter Haugs død), kom det for en dag at hoppdommerne under lekene i 1924 hadde begått en regnefeil. Den rettmessige bronsevinneren skulle ha vært norskamerikaneren Andres Haugen, mens Haug skulle ha hatt fjerdeplassen. I september 1974 fikk 83-årige Anders Haugen overrakt OL-medaljen sin av Haugs datter. Samtidig justerte IOK den 50 år gamle resultatlisten.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse