Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
15 desember 2020 02:00
Del på Facebook
Napoleon. Jacques-Louis David [Public domain], via Wikimedia Commons
Napoleon. Jacques-Louis David [Public domain], via Wikimedia Commons

1840: Napoleon ble stedt til hvile i Paris, 19 år etter sin død. Den avsatte keiseren var først blitt begravet på St. Helena, der han døde 5. mai 1821. I første omgang hadde det vært liten interesse for å bringe levningene hans til Frankrike. Det skal ha vært politikeren og historikeren Adolphe Thiers som i 1840 overbeviste kong Ludvig Filip om propagandaverdien av å få dem gravlagt i fransk jord. 15. oktober samme år ble Napoleons grav åpnet. Ifølge øyevitneskildringer var liket så godt bevart at ansiktstrekkene ennå var lett gjenkjennelige. Kisten ble fraktet til Frankrike med en sortmalt fregatt og under store æresbevisninger brakt til Chapel Saint Jérôme i Paris, der den ble værende i 21 år. Først i 1861 ble Napoleon flyttet til sitt nåværende hvilested under kuppelen i Les Invalides.

1939: «Tatt av vinden» hadde premiere. Den episke storfilmen var basert på Margaret Mitchells roman av samme navn fra 1936, og regissert av Victor Fleming. Produksjonen av filmen fikk en trang fødsel. Først måtte man utsette filmingen i to år i påvente av at Clark Gable skulle bli tilgjengelig. Videre ble hele 1400 skuespillere vurdert til den kvinnelige hovedrollen som Scarlett O’Hara, før man omsider bestemte seg for Vivien Leigh. Dessuten fikk to regissører sparken før Fleming overtok roret. Som om ikke dette var nok, måtte manus revideres i flere omganger, og av flere forfattere, før det var trimmet ned til en håndterlig lengde. «Tatt av vinden» ble nominert til tretten Oscar-priser og vant åtte – blant annet for beste film, beste regi og beste kvinnelige skuespiller.

1961: Adolf Eichmann ble dømt til døden i Jerusalem. Eichmann hadde vært hovedmannen bak den praktiske organiseringen av folkemordet på jødene under 2. verdenskrig. Etter Hitler-Tysklands sammenbrudd var han under navnet Otto Eckmann blitt arrestert av amerikanske styrker, men hadde rukket å flykte før amerikanerne innså hvem de hadde for seg. Han holdt seg i skjul i Tyskland og Italia inntil han kom seg til Argentina i 1950. Nazijegeren Simon Wiesenthal hadde kommet på sporet av Eichmann allerede i 1953, men det gikk ytterligere sju år før agenter fra den israelske etterretningstjenesten Mossad kidnappet ham fra hans hjem i Argentina og smuglet ham ut av landet. I Israel ble Eichmann tiltalt og dømt for forbrytelser mot menneskeheten og mot det jødiske folk. Han ble hengt 1. juni 1962.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse