Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
20 desember 2020 02:00
Del på Facebook

1860: South Carolina ble den første delstaten til å tre ut av Amerikas forente stater. Bakgrunnen var slaverimotstanderen Abraham Lincolns seier i presidentvalget noen uker tidligere. Spørsmålet om slaveriet hadde splittet USA i 1850-årene, og var særlig brennbart i South Carolina. Ved utgangen av tiåret var delstaten den i USA med størst andel slaver i befolkningen (57 %), og nær halvparten av alle hvite familier i delstaten holdt minst én slave. Ytterligere seks av de såkalte slavestatene i sør forlot Unionen før Lincoln rakk å avlegge presidenteden: Mississippi, Florida, Alabama, Georgia, Louisiana og Texas. De sju utbryterstatene dannet Amerikas konfødererte stater. Den amerikanske borgerkrigen brøt ut 12. april 1861, da sørstatsstyrker gikk til angrep på Fort Sumter i South Carolina.

1880: Sara Fabricius, bedre kjent under forfatternavnet Cora Sandel, ble født i Kristiania. Hun flyttet til Tromsø med familien da hun var tolv år. Først i en alder av 46 debuterte hun som forfatter med «Alberte og Jacob» (1926), en roman som låner trekk fra hennes egen oppvekst i ishavsbyen. Sammen med «Alberte og friheten» (1931) og «Bare Alberte» (1939) utgjør den en trilogi som ikke bare skulle bli stående som et hovedverk i Sandels forfatterskap, men i det 20. århundrets norske romanlitteratur. Hennes største salgssuksess ble likevel småbysatiren «Kranes konditori», utgitt i 1945 og dramatisert av Helge Krog året etter. Gjennom samlinger som «Figurer på mørk bunn» (1949) viste Sandel seg også som en mesterlig novellekunstner. Cora Sandel fikk Statens kunstnerlønn fra 1941. Hun døde i Uppsala i 1974, 93 år gammel.

1999: Den portugisiske kolonien Macao ble overført til Kina. Portugiserne hadde opprettet den lille kystkolonien i det sørlige Kina i 1557. Byen ble et blomstrende regionalt sentrum og et viktig knutepunkt for handelen mellom Kina og Europa. Først da britene anla Hongkong noen mil lenger øst, mistet kolonien mye av sin posisjon. I 1887 signerte Portugal og Kina en traktat som sikret portugiserne «evig okkupasjon og regjering av Macao». Da Macao likevel ble overdratt til kineserne etter 442 år under portugisisk styre, var byen den eldste gjenværende europeiske kolonien i Øst-Asia. Med sine nær 50.000 innbyggere per km² er Macau blant verdens tettest befolkede områder. I dag er byen kjent for sin kasinoindustri.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse