Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
21 desember 2020 02:00
Del på Facebook

1937: «Snehvit og de syv dvergene» hadde verdenspremiere i Los Angeles. Filmen regnes som tidenes første helaftens animasjonsfilm, og var basert på Brødrene Grimms versjon av et tysk folkeeventyr. Produksjonen av filmen hadde vært så dyr at Walt Disney hadde måttet pantsette huset sitt for å bringe den i havn. Til gjengjeld skulle den bli en av historiens mest innbringende filmer. For den unge skuespilleren og sangeren Adriana Caselotti, som lånte stemme til Snehvit-figuren, skulle medvirkningen i filmen bety en brå slutt på karrieren. Caselotti var kontraktsmessig bundet til Disney-studioet, og Walt Disney la ned forbud mot enhver bruk av stemmen hennes i andre produksjoner (inkludert Disneys egne) for at ikke publikumsillusjonen rundt Snehvit-figuren skulle brytes. Av samme grunn var ingen av skuespillere kreditert i rulletekstene.

1962: Rondane nasjonalpark ble opprettet, som den første i Norge. Ideen om fredning av utvalgte naturområder hadde oppstått på 1800-tallet, men fikk særlig fotfeste på begynnelsen av det nye århundret. I 1904 fremmet Den Norske Turistforening et forslag om å gjøre Jotunheimen til nasjonalpark. Naturfredningsloven av 1910 åpnet for fredning av naturområder «hvis bevarelse vil være av vitenskapelig eller historisk betydning», men det var først med Lov om naturvern av 1954 at det ble gitt hjemmel for å frede naturområder av hensyn til deres skjønnhet eller egenart. Etter verningen av Rondane i 1962 fulgte Børgefjell året etter. Jotunheimen i sin helhet ble ikke nasjonalpark før i 1980. I dag har Norge totalt 47 nasjonalparker, hvorav sju er på Svalbard.

2012: Verden gikk inn i en ny tidsalder, ifølge Den lange mesoamerikanske kalenderen. Kalenderen (populært kalt mayakalenderen) setter 21. desember 2012 som sluttdato for en 5.125 år lang tidssyklus. Hva dette tidsskiftet skulle innebære, har vært gjenstand for mange og fargerike spekulasjoner. Noen har gått ut på at datoen markerer verdens undergang. I enkelte grener av New Age-bevegelsen ble dagen sett fram til som starten på en ny, åndelig æra. Det såkalte 2012-fenomenet er blitt sammenlignet med 2000-problemet og spådommene om at verdens datasystemer ville bryte sammen ved årtusenskiftet. Mytene rundt mayakalenderen dannet bakgrunnen for den amerikanske katastrofefilmen «2012». I filmen blir menneskeheten nær utslettet av jordskjelv, tsunamier og vulkanutbrudd.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse