Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
22 desember 2020 02:00
Del på Facebook

1808: Ludvig van Beethovens 5. symfoni, også kalt Skjebnesymfonien, ble urframført i Wien. Symfonien var en del av et lengre program med nyskrevne verker av Beethoven, og den feirede komponisten svingte selv taktstokken over orkesteret. Likevel huskes konserten i Theater an der Wien som en heller måtelig suksess. Orkesteret hadde hatt minimal tid til å øve, lød lite samspilte, og ble i ett tilfelle avbrutt av Beethoven selv med beskjed om å begynne forfra. Til dette kom at konsertsalen var iskald, og at komponisten hadde satt sammen et mer enn fire timer langt program som utmattet publikum fullstendig. På tross av den noe famlende premieren er Beethovens 5. symfoni et av de mest berømte og spilte verkene i Vestens musikkhistorie.

1939: To store togulykker rammet Tyskland, og gjorde 22. desember 1939 til den svarteste dagen i landets jernbanehistorie. Den første og største ulykken inntraff i byen Genthin i det nåværende Sachsen-Anhalt klokken 00.55. Et ekspresstog fra Berlin hadde tatt igjen et annet tog som var forsinket foran på linjen. På Genthin stasjon traff ekspresstoget toget foran i 100 km/t. På grunn av den forestående julefeiringen var begge togene smekkfulle. Tallene på omkomne spriker, men et minnesmerke i sentrum av Genthin angir 278 døde. Drøyt 21 timer etter Genthin-katastrofen kolliderte et fullsatt persontog med et godstog ved Markdorf i Baden-Württemberg. 101 mennesker mistet livet.

1990: Lech Wałęsa ble tatt i ed som Polens president. Wałęsa arbeidet som elektromontør ved Leninverftet i Gdańsk fra 1967. Under de omfattende streikene i Polen sommeren 1980 ledet han forhandlingene med de kommunistiske myndighetene. Striden sto bl.a. om retten til å danne frie fagforeninger. I september samme år ble fagorganisasjonen Solidaritet stiftet med Wałęsa som leder. Lech Wałęsa ble tildelt Nobels fredspris i 1983. Av frykt for å bli utestengt fra Polen om han forlot landet, lot han sin kone Danuta reise til Oslo for å motta prisen. Da en ny streikebølge brøt inn over Polen mot slutten av 1980-årene, ledet Wałęsa igjen forhandlingene. Lech Wałęsa ble sittende som Polens president i fem år. I 1995 tapte han presidentvalget i andre valgomgang mot Aleksander Kwaśniewski.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse