Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
23 desember 2020 02:00
Del på Facebook

1888: Vincent van Gogh skar av seg øret under en mental krise i Arles. Samme kveld hadde maleren vært i en opprivende krangel med sin kollega Paul Gauguin. Hendelsesforløpet som fulgte er usikkert og omspunnet av myter, men det er en rådende oppfatning at van Gogh skar av seg deler av venstre øre med en barberkniv og pakket det inn i et lommetørkle. Han skal deretter ha oppsøkt et bordell i nærheten og presentert øret for en prostituert, som besvimte på stedet. Omfanget av van Goghs selvskading har vært gjenstand for endeløs debatt. Malerens bror Theo avdramatiserte hendelsen, og hevdet at det bare var øreflippen som ble skåret av. I boka «Van Gogh’s Ear: The True Story» (utgitt 2016) gjengir historikeren Bernadette Murphy en skisse av van Goghs sår, tegnet av legen som behandlet ham. Legens tegning viser at praktisk talt hele øret var avskåret.

1966: Westerneposet «The Good, the Bad and the Ugly» hadde verdenspremiere i Roma. Filmen var den siste i Sergio Leones «dollartrilogi» med Clint Eastwood i hovedrollen som navnløs revolvermann. Denne gangen jakter Eastwoods skikkelse på en nedgravd skatt i skarp konkurranse med to andre revolvermenn (Lee Van Cleef og Eli Wallack). Filmens berømte klimaks er en «Mexican standoff» der alle tre retter revolverne mot hverandre på en kirkegård, til hypnotisk musikk av Ennio Morricone. «The Good, the Bad and the Ugly» bærer mange av Leones signaturgrep som regissør, som ekstreme nærbilder og grandiose panoramaer. I dag regnes den som en klassiker i westernsjangeren. Filmen ble totalforbudt i Norge på grunn av voldsscenene, og kom ikke opp på kino før i 1982.

1972: 40 mennesker mistet livet da et passasjerfly styrtet ved Asdøltjern i Vestmarka. Flyet tilhørte selskapet Braathens SAFE og var underveis til Fornebu fra Ålesund. Sju av de 45 personene om bord ble funnet i live etter styrten, men to av dem døde av skadene de hadde pådratt seg. De fleste i flyet var på vei til julefeiring da ulykken skjedde, og flykatastrofen kom til å sette et dystert preg på julehøytiden i Norge. Havarikommisjonen slo senere fast at flyet hadde vært fire nautiske mil ute av kurs under nedstigning til Fornebu. Årsaken til kursavviket kunne ikke fastslås med sikkerhet, men tåke og lavt skydekke ble lansert som mulige forklaringer. Flyulykken i Asker lille julaften 1972 var en av de alvorligste i norsk luftfartshistorie.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse