Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
27 desember 2020 02:00
Del på Facebook

1831: Seilskuta HMS «Beagle» la fra kai i Plymouth, med 22 år gamle Charles Darwin om bord. Darwin var blitt invitert med som selskap for kaptein Robert FitzRoy, som fryktet for ensomheten under den lange reisen og ønsket å ha med seg en dannet og naturinteressert samtalepartner. Ifølge Wikipedia var samværet mellom den dypt religiøse kaptein FitzRoy og hans mer fritenkende gjest på ingen måte friksjonsfritt. De to mennene kunne havne i munnhoggerier «på grensen til det sinnssyke», mintes Darwin senere. Jordomseilingen skulle etter planen ta to år, men kom til å vare i nesten fem. Darwins studier under ferden skulle danne mye av grunnlaget for hans teori om artenes opprinnelse. Etter hjemkomsten i oktober 1836 skrev han boka «The Voyage of the Beagle», som kom ut i 1839.

1836: Det største snøskredet i engelsk historie gikk i Sussex. England er ellers ikke et land som forbindes med snøskredfare, men vinteren 1836–37 var uvanlig streng på De britiske øyer. Fra sørøstlige deler av England ble det rapportert om tre meters snødybder i gatene og sju meter høye fonner. På en kalkklippe øst for den lille byen Lewes i Sussex hadde det tårnet seg opp en mektig skavl, og arbeiderfamiliene som bodde i de fattigslige brakkene ved foten av klippen ble anmodet om å evakuere. Ingen av beboerne etterkom anmodningen, og den 27. desember klokken 10.15 gikk skredet. Åtte mennesker mistet livet i ulykken. I dag står en velrenommert pub ved navn The Snowdrop Inn på stedet der raset rammet.

1901: Skuespilleren og sangeren Marlene Dietrich ble født i Berlin. Hun fikk døpenavnene Maria Magdalena, som hun senere trakk sammen til Marlene. Dietrich stumfilmdebuterte i 1923 og slo igjennom med et brak i 1930 som nattklubbsangeren Lola Lola i lydfilmen «Der blaue Engel» («Den blå engel»). De neste årene gjorde hun karriere som filmskuespiller i Hollywood. Fra begynnelsen av 1950-årene viet hun seg for det meste til sangen. 11. mai 1960 gjenlød Marlene Dietrichs dype, hypnotiske røst på danserestauranten Regnbuen i Oslo. Konserten foregikk under totalt fotoforbud på grunn av verdensstjernens flortynne kjole, som viste mer enn godt var når den ble eksponert for blitzlys. De av pressefotografene som trosset forbudet, fikk filmene sine beslaglagt av Dietrichs livvakter.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse