Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
29 desember 2020 02:00
Del på Facebook

1785: Johan Herman Wessel døde i København, 43 år gammel. Wessel var født i Akershus, og må med rette kunne kalles Vestbys store dikter. Etter artium på Christiania katedralskole reiste han som 19-åring til København for å studere. Studiene ble aldri fullført, og Wessel kom i stedet til å livnære seg som forfatter og privatlærer. I 1772 var han blant stifterne av den patriotiske litteratur- og selskapsklubben Norske Selskab. Samme år ga han ut «Kierlighed uden Strømper,» en satirisk komedie som skulle bli stående som hans hovedverk. Wessel skrev også humoristiske dikt. Mest kjent er kanskje «Smeden og Bageren», trykt første gang i 1784, der han harselerte over rettsvesenet. Uttrykket «å rette baker for smed» skriver seg fra dette diktet.

1890: Amerikanske soldater begikk massedrap på lakotaindianere i en militærleir ved Wounded Knee Creek i Pine Ridge-reservatet i South Dakota. Dagen i forveien var 350 menn, kvinner og barn under ledelse av høvding Big Foot tatt til fange og eskortert til leiren, mistenkt for å planlegge et opprør. Under avvæpningen av fangene 29. desember skal en rifle ha gått av da en av indianerne ble fravristet våpenet sitt. I panikken som oppsto, skjøt soldatene inn i mengden med fire hurtigskytende maskinkanoner. Anslagene over drepte lakotaindianere varierer fra 153 til over 300. Massakren ved Wounded Knee markerte slutten på de såkalte indianerkrigene, og er blitt stående som et symbol på de hvites overgrep mot den amerikanske urbefolkningen.

2003: Den samiske kvinnen Marja Sergina døde i Murmansk. Med henne døde også det akkalasamiske språket, ifølge forskere. Akkalasamisk var et østsamisk språk som ble talt i minst to landsbyer på det indre av Kolahalvøya, og Marja Sergina var den siste som talte det flytende. Sergina var langt fra den eneste som har tatt med seg et språk i graven. UNESCO regner med at halvparten av de nærmere 7000 språkene i verden er akutt truet av utryddelse, og bare siden århundreskiftet har mange titall språk forsvunnet for godt. I april 2020 ble menneskeheten et språk fattigere da en kvinne ved navn Lichi døde av tuberkulose på Andamanene, en øygruppe i Indiahavet. Lichi var den siste taleren av et lokalt stammespråk.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse