Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
30 desember 2020 02:00
Del på Facebook

1903: En av historiens dødeligste teaterbranner brøt ut i Chicago. The Iroquois Theatre var erklært som brannsikkert av eierne da det åpnet i november 1903, til tross for at den luksuriøse bygningen manglet både brannalarm, slokningsutstyr og merkede rømningsveier. Brannen brøt ut midt under en utsolgt matinéforestilling, da omkring 2.200 personer var trengt sammen i teateret. Det antas at brannårsaken var en defekt lyskaster som antente en gardin. Ilden fikk ny næring da dørene ble åpnet av den panikkslagne folkemassen og luft strømmet inn i bygningen. Mange omkom på balkongene og i trappene ned fra galleriene, som ble forvandlet til rene dødsfeller. Minst 602 mennesker mistet livet i brannen.

1937: Gordon Banks ble født i Sheffield. Briten regnes som en av verdens beste fotballkeepere gjennom alle tider. Banks debuterte på landslaget i 1963, mens han spilte for Leicester City. Tre år senere ble han verdensmester med England på hjemmebane. Hans mest omtalte bragd var likevel fantomredningen i kampen mot Brasil under VM i Mexico i 1970. En hel verden så den knallharde headingen fra Pelé i mål, men Banks vippet ballen ut til corner med et pantersprang som ser like mirakuløst ut 50 år etter. England-kaptein Bobby Moore bemerket tørt: «You’re getting old, Banksy, you used to hold on to them.» Banks’ karriere på toppnivå fikk en brå slutt i 1972, da han ble blind på et øye etter en bilulykke. Han døde i 2019, 81 år gammel.

2006: Saddam Hussein ble henrettet i Bagdad. Diktatoren var dømt til døden av en irakisk særdomstol for forbrytelser mot menneskeheten. Blant forholdene som dommen la vekt på, var henrettelsene av 148 mennesker fra landsbyen Dujail i første halvdel av 1980-tallet. Drapene var represalier for et mislykket attentat mot Saddam som fant sted der 8. juli 1982. Saddam ble ført til galgen klokken 6 om morgenen lokal tid. Han var iført sivile klær og nektet å la seg iføre den forskriftsmessige hetten over hodet. Øyevitner har beskrevet ham som rolig og uredd i minuttene før han ble hengt. Henrettelsen ble fordømt av menneskerettighetsorganisasjonene Amnesty International og Human Rights Watch, som mente Saddam ikke hadde fått en rettferdig rettssak.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse