Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
11 januar 2021 02:00
Del på Facebook

1891: Georges Eugène Haussmann døde i Paris, byen han hadde preget mer enn noen annen enkeltperson. Byplanleggeren Haussmann hadde fått i oppdrag å virkeliggjøre Napoleon IIIs drøm om en moderne hovedstad. I årene fra 1853 til 1870 omskapte han byens ansikt fullstendig. En av hans kjepphester var å rive gamle, fortettede kvartaler og erstatte dem med storslåtte bulevarder, parker og plasser. Hensikten med den omfattende byfornyelsen var å gjøre Paris til en ikke bare vakrere, men også lysere og sunnere by. Kritikerne hevdet at Haussmann vulgariserte byen og raserte historiske bymiljøer. Georges Eugène Haussmann har gitt form til mye av det vi kjenner som dagens Paris. Byplanleggeren er gravlagt på Père Lachaise.

1946: Enver Hoxha proklamerte Folkerepublikken Albania, med seg selv som øverste leder. Hoxhas mål var å gjøre Albania til en kommunistisk mønsterstat uten innflytelse fra de andre kommuniststatene, som han karakteriserte som «revisjonistiske». Under hans ledelse ble Albania en av Europas mest totalitære og isolerte stater. Utenrikspolitisk pleide Hoxha først allianser med Sovjetunionen, men fra slutten av 1950-årene dreide orienteringen hans over mot Kina. I 1968 trådte Albania formelt ut av Warszawapakten. Etter Maos død i 1976 brøt landet også forbindelsene med Kina. Enver Hoxha var Albanias overhode til sin død i 1985, og den statslederen i den kommunistiske Østblokken som satt lengst ved makten.

2008: Sexovergriperen som gikk under oppnavnet Lommemannen ble pågrepet i Bergen. Mannen fikk navnet på grunn av framgangsmåten han brukte for å lokke til seg unge gutter. Norsk politi jaget den omreisende serieforbryteren i en årrekke, etter hvert under massiv mediedekning. Politiet hadde mistanke om at mannen kunne ha vært aktiv så tidlig som i 1979. Ifølge VG ble mannen dømt til ti års forvaring med en minstetid på sju år for overgrep mot 66 gutter. 17. oktober 2014 bestemte Asker og Bærum tingrett at mannen skulle løslates fra forvaring. Blant vilkårene for løslatelsen var at mannen ikke oppsøkte guttegarderober, bad eller svømmehaller, og ikke hadde kontakt med barn uten andre voksne til stede.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse