fbpx
Annonse
Annonse

532: Det såkalte Nika-opprøret rystet Konstantinopel. Opptøyene, som var de mest voldelige til da i den bysantinske hovedstadens historie, førte til at halve byen ble nedbrent og titusener av mennesker mistet livet. Urolighetene startet under et hestevognløp i byens hippodrom. Tilhengere av to rivaliserende lag slo seg sammen i protest mot at noen av deres egne var blitt dømt for drap. Etter først å ha ropt fornærmelser mot keiser Justinian, gikk mengden til angrep på keiserpalasset. Mobben ble støttet av senatorer som ønsket keiseren avsatt. Opptøyene skal ha vart til 18. januar, da Justinians generaler lyktes med å stenge et stort antall rebeller inne i hippodromen. Ifølge historikeren Prokopios kan så mange som 30.000 av dem ha blitt slaktet ned av keiserens soldater.

1910: Operaene «Cavalleria rusticana» og «Pagliacci» ble direkteoverført i radio fra The Metropolitan Opera House i New York. Radiosendingen er en av flere som er blitt utropt til den første gjennom alle tider. Tilhengerne av operasendingens kandidatur hevder at det riktig nok hadde vært foretatt radiooverføringer tidligere, men at disse ikke hadde vært tilgjengelige for offentligheten, og derfor ikke kunne kalles kringkastingssendinger. De ytterst få som hadde anledning til å lytte til sendingen fikk bl.a. høre arier av operastjernen Enrico Caruso. Primus motor for arrangementet var oppfinneren og radiopioneren Lee de Forest, en mann som ikke nølte med å omtale seg selv som «radioens far». Om sine radioeksperimenter sa de Forest: «Jeg oppdaget et usynlig rike i luften, uhåndgripelig, men likevel håndfast som granitt.»

1985: 428 mennesker mistet livet i en togulykke i Etiopia. Katastrofen skjedde da et overfylt ekspresstog krysset en bro over elven Awash. Toget skal ha hatt omkring 1000 flere passasjerer enn tillatt, og da den bakerste vognen sporet av, dro den tre andre smekkfulle vogner med seg i dypet. Togulykken ved Awash i 1985 var den verste i afrikansk historie. Likevel kommer den et stykke ned på listen over tidenes mest dødbringende jernbaneulykker. På dagen 68 år før Awash-katastrofen, den 13. januar 1917, omkom mellom 800 og 1000 mennesker da et tog sporet av ved byen Ciurea i Romania. Togulykken i Ciurea overgås trolig bare av den som inntraff 2. juledag 2004, da tsunamien i Indiahavet rammet et tog på Sri Lanka. Minst 1700 mistet livet.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte