Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
05 januar 2021 02:00
Del på Facebook

1757: Den franske tjeneren Robert-François Damiens begikk drapsforsøk på kong Ludvig XV ved å stikke ham med en pennekniv. Kongen kom fra attentatet med mindre skader. Langt verre gikk det med attentatmannen, som ble den siste i Frankrike til å idømmes såkalt «skjerpet dødsstraff». Straffen besto i at Damiens, etter å ha blitt torturert i timevis med rødglødende tenger og flytende bly, ble spent mellom fire hester og revet i filler. Blant vitnene til henrettelsen var den italienske eventyreren Giacomo Casanova og en ung Marki de Sade. I sine memoarer beskriver Casanova hvordan franske aristokrater stimlet sammen foran høytliggende vinduer for å nyte utsikten til blodbadet. Henrettelsen av Robert-François Damiens er gått inn i krønikene som en av de meste redselsfulle i fransk historie.

1858: Josef Radetzky døde i Milano. Komponisten Johann Strauss d.e. gjorde navnet hans udødelig med «Radetzkymarsj», et bestillingsverk skrevet i 1848 som en hyllest til den østerrikske feltmarskalken. Josef Radetzky vervet seg til den østerrikske hæren som 19-åring i 1785. Han ble utnevnt til feltmarskalk i 1836 og regnes som Østerrikes fremste hærfører i første halvdel av 1800-tallet. Radetzky var fortsatt i tjeneste da han døde av lungebetennelse, 91 år gammel. Han hadde da 72 år bak seg i det militære. I løpet av denne tiden hadde han tjent under fem keisere og deltatt i 17 felttog. Marsjen som bærer hans navn, er som regel finalenummeret under Wienerfilharmonikernes årlige nyttårskonserter i Wien.

1933: Golden Gate Bridge i San Francisco ble påbegynt. Med en totallengde på 2,7 km og et hovedspenn på 1280 meter skulle den røde hengebroen over San Francisco-bukten bli en av de største i sitt slag i verden. 11 bygningsarbeidere falt i døden i løpet av de fire årene det tok å bygge broen. Ytterligere 19 ble stanset i fallet av gigantiske sikkerhetsnett som var strukket ut under brokonstruksjonen, og feiret sitt hell ved å danne den eksklusive fagforeningen «The Half Way to Hell Club». Golden Gate Bridge er blitt omtalt som verdens mest fotograferte bro. I årenes løp har den også dukket opp i et nesten uendelig antall TV-serier og spillefilmer, fra «Malteserfalken» og Hitchcocks «Fuglene» til «Dirty Harry», «Godzilla» og Bond-filmen «A View to a Kill».

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse