Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
06 januar 2021 02:00
Del på Facebook

1832: Illustratøren, maleren og billedhoggeren Gustave Doré ble født i Strasbourg. Doré livnærte seg som profesjonell tegner allerede fra femtenårsalderen og kom til å bli en av romantikkens mest etterspurte bokillustratører. Med sine uhyre detaljerte, ofte dramatisk lyssatte myldrebilder var Doré som skapt for å illustrere praktutgaver av verker som Bibelen, Dantes «Den guddommelige komedie», John Miltons «Paradise Lost» og Brødrene Grimms eventyr. I nyere tid er Dorés strek blitt en gjenganger på platecovere, ikke minst innen svartmetallsjangeren. Emperor, Burzum og Nekromantheon er blant de norske bandene som har latt Doré-tegninger pryde plateomslagene sine.

1839: Irland ble rammet av den mest ødeleggende orkanen som hadde truffet øya på 300 år. Uværet brøt løs etter et døgn med komplett vindstille og unormalt høy temperatur for årstiden. Mellom 250 og 300 mennesker skal ha mistet livet i orkanen, og 42 skip forliste. Ifølge Wikipedia ble hvert fjerde hus i det nordre Dublin ødelagt. Minst to kirker ble lagt fullstendig i ruiner. I irsk folketro var det en utbredt forestilling at dommedag ville inntreffe 6. januar, og mange av dem som opplevde uværet trodde derfor at endetiden var kommet. Da Irland fikk statlig alderspensjonssystem i 1909, var et av kontrollspørsmålene til søkerne om de kunne huske orkanen i 1839. Katastrofen er gått inn i irsk folklore som «The Night of the Big Wind».

1994: Kunstløperen og OL-favoritten Nancy Kerrigan ble overfalt under USA-mesterskapet i Detroit. Overfallsmannen slo Kerrigan med en politibatong og traff henne over kneet. Skaden tvang Kerrigan til å trekke seg fra mesterskapet, som ble vunnet av rivalen Tonya Harding. Senere viste det seg at fire menn i Hardings omgangskrets, deriblant hennes eksmann, kunne knyttes til overfallet. Hensikten med angrepet skal ha vært å bane veien for Harding under Lillehammer-OL, som begynte en drøy måned senere. Skaden hindret imidlertid ikke Kerrigan i å vinne sølv på Lillehammer, der Harding endte på 8. plass. Skandalen førte til at Tonya Harding ble utestengt fra det amerikanske kunstløpforbundet på livstid. En filmkomedie basert på Hardings liv og karriere, med tittelen «I, Tonya», hadde premiere i USA i 2017.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse