Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
08 januar 2021 02:00
Del på Facebook

1731: 17 mennesker omkom da et stort stykke av Skafjellet raste ut i Storfjorden i Stranda på Sunnmøre. Lokalbefolkningen hadde lenge vært oppmerksomme på en dyp sprekk noen hundre meter oppe i fjellet, som den gang het Rammerfjell, og det var ventet at fjellet en dag ville rase ut. 8. januar 1731 løsnet flere millioner kubikkmeter stein fra fjellet og rev med seg gården Uren. Minutter senere slo en 30 meter høy flodbølge inn over tettstedet Stranda og raserte både kirken og flere gårder. Wikipedia oppgir at fem av de omkomne i ulykken var barna på gården Uren. Barna hadde reddet seg opp på hustaket, som fløt på fjorden, men frøs i hjel i løpet av natten. Den blanke bergveggen som raset etterlot i Skafjellet, er fremdeles godt synlig fra Stranda sentrum.

1880: Mannen som kalte seg «Keiseren av USA», eksentrikeren Joshua Abraham Norton, døde i San Francisco. Norton var opprinnelig en velhavende forretningsmann, men tapte alt han eide på uheldige investeringer i peruansk ris. Etter fallitten skrev han til alle San Franciscos aviser og erklærte seg som keiser. I årene som fulgte, sendte han ut ordrer om alt fra oppløsning av Kongressen og hæren til igangsettelse av omfattende byggeprosjekter. Den loslitte «Emperor Norton» ble et kjært innslag i San Franciscos bybilde, og det fortelles at han spiste gratis ved byens fineste restauranter og mottok invitasjoner til alle teaterpremierer. Ved hans død skal et tre kilometer langt gravfølge ha vist ham den siste ære. Både Mark Twain og Robert Louis Stevenson har basert romanfigurer på den selvutnevnte keiseren.

2010: Spillerbussen til Togos herrelandslag i fotball ble angrepet av terrorister. Laget var på vei til Afrikamesterskapet i Angola, og hadde akkurat kjørt inn i den angolanske eksklaven Cabinda, da terroristene åpnet ild. Angriperne tilhørte en lokal separatistbevegelse. Bussjåføren, Togos assistenttrener og lagets pressetalsmann ble drept i angrepet. I tillegg ble sju personer skadd, flere av dem spillere. Lagets målvakt fikk så store skuddskader at han måtte oppgi fotballkarrieren. Togos store stjerne, Manchester City-spissen Emmanuel Adebayor, var blant dem som måtte gi førstehjelp til blødende lagkamerater. Han kom selv uskadd fra hendelsen og spilte senere for blant andre Tottenham og Crystal Palace. I dag spiller han i den paraguayanske ligaen.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse