Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
12 januar 2021 02:00
Del på Facebook

1876: Forfatteren Jack London ble født i San Francisco. London hadde fristet tilværelsen både som landstryker, sjømann og gullgraver før han slo seg opp som journalist og forfatter. I løpet av sitt korte liv rakk han å skrive et forbløffende antall romaner, noveller, dikt, skuespill og essays. Han etterlot seg også to memoarbøker. London var overbevist sosialist, og i samtiden markerte han seg som en politisk bevisst og samfunnskritisk forfatter. Likevel er det utvilsomt som villmarksforfatter han huskes best av ettertiden. Blant hans mest kjente romaner er «The Call of the Wild» (1903) og «White Fang» (1906), begge med dyr i hovedrollene. I disse romanene trakk London veksler på sine erfaringer som gullgraver i Klondyke. Jack London døde sterkt alkoholisert i 1916, bare 40 år gammel.

1888: 235 mennesker mistet livet da en voldsom snøstorm rammet The Great Plains, præriestatene i det sentrale USA. Samme morgen hadde en lengre kuldeperiode blitt avløst av rask temperaturstigning. Mange var derfor utendørs for å nyte godværet, som var usedvanlig varmt for årstiden. En norskamerikaner i Minnesota fortalte senere at «en mørk og tung vegg» plutselig reiste seg i synsranden om ettermiddagen. Uværet som fulgte overrasket tusener av mennesker ute i åpent lende, langt fra vernende bygninger. Mange av dødsofrene var barn på vei hjem fra grendeskoler i grisgrendte strøk. Flere steder ble det meldt om skolelærerinner som reddet barna ved å jage dem inn i skolehuset da stormen brøt løs. Uværet har gått inn i historien som The Schoolhouse Blizzard.

1969: Det britiske rockbandet Led Zeppelin platedebuterte. Sammen med kollegene i Black Sabbath blir de gjerne regnet som grunnleggerne av tungrocksjangeren. Debutalbumet «Led Zeppelin» ble spilt inn i Olympic Studios i London høsten 1968. Ifølge gitarist Jimmy Page brukte bandet bare 36 effektive studiotimer på å spille inn plata, fordelt over noen få uker. Plateomslaget viste et svart/hvitt-fotografi av det dramatiske havariet til zeppelineren «Hindenburg» i 1937. Kritikerne var ikke udelt begeistret for Led Zeppelins seige, tunge bluesmusikk, men debutalbumet ble liggende på Billboard-lista i 73 uker. «Led Zeppelin» er rangert som nummer 101 på magasinet Rolling Stones reviderte liste over tidenes 500 beste plater.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse