Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
15 januar 2021 02:00
Del på Facebook

1812: Peter Christen Asbjørnsen ble født i Christiania. Asbjørnsen kom til å virke både som forfatter, naturforsker og forstmann, men ettertiden husker ham best for eventyrsamlingene han utga sammen med Jørgen Moe i 1840-årene. Under eget navn ga han også ut gjenfortellinger av huldreeventyr og folkesagn. Fra omkring 1850 så Asbjørnsen seg ferdig med folkeeventyrene inntil videre, og ga seg i kast med studier av naturvitenskap og nasjonaløkonomi. Hans skrifter fra denne perioden omfatter titler som «Om Myrdyrkning» (1856) og «Torv og Torvdrift» (1858). I 1864 ga han ut kokeboka «Fornuftigt Madstel. En tidsmæssig Koge- og Husholdningsbog» under pseudonymet Clemens Bonifacius. Boka utløste «grautstriden», en heftig ernærings- og tradisjonsdebatt mellom Asbjørnsen og samfunnsforskeren Eilert Sundt.

1905: Loen i Nordfjord var åsted for de to dødeligste rasulykkene i Norge i det 20. århundre. Den første inntraff 15. januar 1905, da en 50.000 kubikkmeter stor berghammer løsnet fra Ramnefjellet og styrtet ned i Lovatnet. Flodbølgen som fulgte krevde 61 menneskeliv og raserte 60 gårder i bygdene Nesdal og Bødal. Også 250 kyr, sauer, hester og griser gikk tapt. Etter katastrofen ble alle gårdene gjenoppbygd, men trukket lenger unna vannet. 13. september 1936 gikk et enda større ras på samme sted. Denne gangen omkom 73 mennesker, og Bødal ble helt utslettet. Flodbølgen som reiste seg i Lovatnet skal ha nådd en høyde på 74 meter. Etter den andre katastrofen ble Loen fraflyttet. Da det gikk et nytt skred i Lovatnet i 1950, var stedet folketomt.

1919: Den såkalte melassekatastrofen inntraff i Boston. Melasse er et avfallsprodukt fra sukkerindustrien, en brun og tyktflytende væske som kan minne om sjokoladesaus. 15. januar 1919 brast en kjempemessig tank med nærmere ni millioner liter av stoffet ved en fabrikk i sentrum av Boston. Ut veltet en brun flodbølge av melasse som knuste bygninger og rev trikker og biler over ende. På sitt høyeste skal bølgen ha målt tolv meter. Flodbølgen drepte 21 mennesker og etterlot en søtlig eim som ble hengende over byen i flere tiår. Folkloren vil ha det til at lukten ennå kan kjennes på varme sommerdager, mer enn 100 år etter at «The Great Molasses Flood» rammet Boston.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse