Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
16 januar 2021 02:00
Del på Facebook

1547: Ivan den grusomme kronet seg selv til tsar av Russland. Han ble dermed den første i russisk historie til å bære tittelen, som har rot i navnet Cæsar. Ivan har gått inn i krønikene som en av Russlands mest brutale herskere. Han regjerte gjennom utstrakt bruk av terror og tortur, og ifølge tradisjonen slo han sin egen sønn i hjel med et septer i 1581. I senere år har russiske nasjonalister tatt til orde for å rehabilitere Ivan. I 2013 krevde en gruppe aksjonister at Ilja Repins maleri «Ivan den grusomme dreper sin sønn» fra 1885 skulle fjernes fra Tretjakovgalleriet i Moskva, med henvisning til at bildet var usant og krenkende. Også president Putin har tatt Russlands første tsar i forsvar, og påpekt at «mange forskere mener han ikke drepte noen i det hele tatt.»

1605: Første bind av Miguel de Cervantes’ roman «Don Quijote» kom ut i Madrid. Boka var trykt i desember året før og ble en umiddelbar suksess. Til tross for at deler av førsteopplaget på 400 ble ødelagt i et skipsforlis, skal det ennå finnes 18 eksemplarer av førsteutgaven i verden. En av dem ble solgt for 1,5 millioner dollar i 1989, men verdien har trolig økt drastisk siden. Utgaven anses for å være en av verdens mest kostbare bøker. Cervantes sendte ut andre del av romanen i 1615. «Don Quijote» blir av mange regnet som den første moderne romanen, og ruver som et av hovedverkene i Vestens litteraturhistorie. Bokas to deler utkom første gang på norsk i henholdsvis 1916 og 1918.

1945: Adolf Hitler flyttet inn i Førerbunkeren i Berlin. Det omfattende bunkeranlegget lå i tilknytning til regjeringskvartalene i Wilhelmstraße og var blitt ferdigstilt i oktober 1944. Komplekset var bygd i to nivåer. Den nedre delen lå 8,5 meter under bakkenivå i hagen til den gamle Rikskansellibygningen. Anlegget skulle etter sigende være i stand til å motstå de mest ødeleggende bombeangrep. En egen dieselgenerator forsynte anlegget med strøm og frisk luft. Ifølge Wikipedia ble Hitlers værelser møblert med kvalitetsmøbler fra Rikskanselliet og dekorert med oljemalerier – på veggen i arbeidsværelset hans hang et portrett av Fredrik den store av Preussen. Hitler skulle komme til å tilbringe resten av levetiden i de underjordiske kvarterene. Han giftet seg med Eva Braun i bunkeren 29. april 1945, og paret begikk selvmord dagen etter.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse