Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
17 januar 2021 02:00
Del på Facebook

1647: Det norske postverket ble opprettet. Som i mange andre land ble driften av postverket forpaktet bort til private aktører som kongelig privilegium. Nederlenderen H. Morian ble derfor den første som fikk jobben med å administrere postvesenet i Norge. I 1719 overtok den dansk-norske staten ansvaret. De første postbudene var bønder som påtok seg postføringen vederlagsfritt, mot at de ble fritatt for visse andre borgerplikter. De første faste postrutene gikk mellom Christiania og byene København, Bergen og Trondheim. Ifølge Store norske leksikon var det opprinnelig postgang én gang i uka i Sør-Norge, men bare to-tre ganger årlig fra Trondheim og nordover.

1929: Tegneserien om Skipper’n – på engelsk Popeye – sto på trykk første gang. Figuren var skapt av Elzie Crisler Segar, som først introduserte ham i en birolle i den allerede veletablerte serien «Thimble Theatre». Den illsinte og spinatspisende kraftkaren slo imidlertid så godt an at Segar like gjerne forfremmet ham til seriens hovedperson. Folkloren i Segars hjemby Chester i Illinois vil ha det til at figuren var basert på en lokal slåsskjempe ved navn Frank «Rocky» Fiegel. Donald-tegner Carl Barks er en av serieskaperne som skal ha latt seg inspirere av Skipper’n. I 1980 kom en spillefilm basert på serien, regissert av selveste Robert Altman. Komikeren Robin Williams gjorde sin første større filmrolle som tittelfiguren.

1991: En koalisjonsstyrke ledet av USA innledet invasjonen av Irak under kodenavnet Operation Desert Storm. Operasjonen var et FN-autorisert svar på irakernes invasjon av Kuwait i august 1990, og Norge var et av 34 land som bidro militært. Iraks diktator Saddam Hussein oppildnet styrkene sine ved å utrope krigen til «Alle krigers mor». Navnet henspiller på et idiomatisk uttrykk som har lange tradisjoner i Midtøsten, og betegner «det ultimate» eller «det største». I krigssammenheng skal uttrykket ha dukket opp allerede på 600-tallet. Golfkrigen i 1991 endte med at Husseins styrker ble fordrevet fra Kuwait. De allierte tapene under krigen var offisielt 343 soldater, mens tallet på irakiske falne ble estimert til mellom 30.000 og 150.000.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse