Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
19 januar 2021 02:00
Del på Facebook

1913: Hattenålsbeskyttere ble lagt ut for salg på sporvognene i Stockholm. I dagene før hadde debatten rast i avisene om de «fruktansvärda spjut» som etter tidens mote strittet fra alle damehatter, og nylig hadde vært nær ved å blinde en konduktør. De spisse hattenålene spredte skrekk også i andre europeiske trikkebyer – fra Berlin ble det rapportert at en konduktør måtte amputere armen da det gikk infeksjon i et hattenålsstikk. Sporveisselskapet i Stockholm løste problemet ved å tilby små sikkerhetshetter til alle hattekledde kvinner som steg om bord i vognene. Senere samme år kom hattenålsbeskytterne i salg også på sporvogner i Kristiania, til en pris av fem øre. Det ble dessuten bestemt at kvinner som nektet å sikre hattenålene skulle bortvises fra vognene. Kristiania Sporveisselskab skal ha solgt 15.000 hattenålsbeskyttere i løpet av tre dager.

1983: Den tyske krigsforbryteren Klaus Barbie ble arrestert i Bolivia. Barbie var SS-offiser og senere Gestapo-sjef i Lyon under 2. verdenskrig. Han deltok personlig i tortur av fanger og fikk tilnavnet «Slakteren fra Lyon» på grunn av sin ytterliggående grusomhet. Etter krigen virket han en tid som agent for amerikansk etterretning. I 1951 gikk han i dekning i Bolivia, der han tok navnet Klaus Altmann og blant annet livnærte seg som våpenhandler. Nazijegerne Serge og Beate Klarsfeld kom på sporet av Barbie i La Paz så tidlig som i 1971. Ekteparet skal en tid ha syslet med planer om å kidnappe ham, slik Mossad hadde gjort med Adolf Eichmann. I stedet ble Barbie arrestert av boliviansk politi og utlevert til Frankrike i 1983. Fire år senere ble han dømt til livsvarig fengsel for forbrytelser mot menneskeheten. Han døde i fengsel i 1991.

1977: Snø falt over Miami for første gang i byens historie. Den sjeldne nedbøren fulgte i kjølvannet av en kaldfront som passerte Florida og ga rekordlave temperaturer over hele delstaten. Kaldest var det i Pensacola, der kvikksølvet sank til minus tolv grader Celsius. På Miami Beach ble temperaturen målt til null grader. Snøvær forekommer svært sjelden i Florida, og nesten aldri i delstatens sørlige områder. Avisen The Miami Herald hentet da også fram krigstypene og trykte tittelen «The Day It Snowed in Miami» over halve førstesiden. Snø ble registrert helt ned til Homestead ved Floridas sørspiss, og på Bahamas. En amerikansk meteorolog har regnet ut at det går gjennomsnittlig 12.000 år mellom hver gang Miami-distriktet opplever hvit jul.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse