Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
20 januar 2021 02:00
Del på Facebook

1937: Franklin D. Roosevelt ble tatt i ed for sin andre periode som president i USA. Han ble dermed den første amerikanske presidenten som avla eden på denne datoen. Den tradisjonelle dagen for edsavleggelsen hadde vært 4. mars, men etter vedtaket av et grunnlovstillegg i 1933 ble datoen endret. Hensikten med datoendringen var å forkorte den noe ufruktbare perioden da en avgående president (i amerikansk politikk kjent som «lame duck») venter på avløsning av sin nyvalgte etterfølger. Ifølge loven kan edsavleggelsen ikke foregå på en søndag, og tre amerikanske presidenter har derfor avlagt ed mandag 21. januar. Den siste var Barack Obama i 2013.

1945: Den 27 år gamle svenske kvinnen Jane Horney ble likvidert av dansk motstandsbevegelse, mistenkt for å være tysk agent. Motstandsfolkene skal ha skutt Horney om bord i en fiskeskøyte og senket liket i Øresund. Likvidasjonen førte til diplomatiske mislyder mellom Sverige og Danmark etter krigen, både fordi Horney hadde vært svensk statsborger og fordi det var uklart om drapet var begått i svensk eller dansk territorium. Dessuten ble det reist tvil om hvorvidt Jane Horney virkelig hadde vært tysk spion. Tysk etterretningstjeneste avviste blankt at hun hadde vært agent for dem, og Gestapo i Danmark skal ha mistenkt henne for å være sovjetisk agent. Så sent som i 1956 uttalte Sveriges statsminister Tage Erlander at det ikke var dokumentert at Horney hadde vært spion. Enkelte har hevdet at den mystiske Jane Horney aldri ble likvidert, men flyktet til England og døde der i 2003.

2005: Per Borten døde i Trondheim, 91 år gammel. Borten ble født i Flå i Sør-Trøndelag i 1913 og valgt inn på Stortinget i 1949. Han overtok vervet som partiformann i det daværende Bondepartiet i 1955. I 1965 ble han statsminister i en koalisjonsregjering av Senterpartiet, Høyre, Venstre og KrF. Regjeringen Borten ble sittende i fem og et halvt år, og var blant annet ansvarlig for opprettelsen av folkehøyskoler og innføringen av en ny folketrygdlov. Borten selv hadde ry som en jovial og folkelig politiker. Mange husker ham for oppslaget i Dagbladet 6. august 1969, kort før dronning Elizabeth av Storbritannia skulle komme på offisielt besøk. Borten stilte til intervju i hvit underbukse og sko – og ingenting annet. Avisen Daily Mirror snappet opp bildet og trykket det under tittelen: «Den norske statsministeren er klar til å ta imot dronningen».

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse