fbpx
Annonse
Annonse

41: Keiser Caligula ble myrdet i Rom. En sammensvergelse av senatorer og medlemmer av keiserens livgarde sto bak attentatet. Caligula huskes som en av Romerrikets grusomste keisere. Mye av hans ry hviler på framstillingene til historikeren Sveton (også kjent som Suetonius, ca. 70–140 e. Kr.). Sveton hadde ord på seg for å krydre skildringene sine med anekdoter, sladder og rykter. Det har derfor vært reist tvil om presisjonen i hans portrett av Caligula. Omdiskutert er også filmen «Caligula» (1979), med Malcolm McDowell som keiseren og karakterskuespillere som Helen Mirren, Peter O’Toole og John Gielgud på rollelisten. Filmens medprodusent, Penthouse-grunnlegger Bob Guccione, sørget for å sprite opp dramaet med rene pornosekvenser for å gi det en mer folkelig appell. Selv soundtracket taler sitt tydelige språk om handlingen, med titler som «Orgy On Ship» og «Orgy On Ship – Part II».

1848: En sagbruksbestyrer oppdaget noen skimrende klumper på bunnen av American River, og gullrushet i California begynte. California hadde til da vært en tynt befolket region som var lite påaktet av immigranter. Gullfunnet skulle endre Californias ansikt for alltid. I løpet av det sju år lange gullrushet strømmet rundt 300.000 lykkejegere til området. San Francisco vokste fra en småby på noen hundre sjeler til en «boomtown» med nærmere 40.000 innbyggere. Den voldsomme tilstrømmingen av gullgravere, som foruten europeere omfattet titusener av kinesiske og latinamerikanske immigranter, bidro sterkt til at urbefolkningen ble fortrengt fra området. Gullrushet var også bakgrunnen for at California ble opptatt som delstat i USA i 1850.

1984: «On January 24th, Apple Computer will introduce Macintosh. And you’ll see why 1984 won’t be like ‘1984’.» Slik lød budskapet i reklamefilmen som lanserte den første Macintosh-computeren fra Apple. Filmen var laget av Hollywood-regissør Ridley Scott, som bl.a. hadde stått bak sci-fi-klassikeren «Blade Runner». Apples storslåtte film maner fram et dystopisk samfunn inspirert av George Orwells roman «1984». En Big Brother-aktig skikkelse taler til massene fra en gigantisk skjerm, da en kvinne styrter fram og knuser skjermen med en slegge. Maskinen i seg selv gjør i dag et mer beskjedent inntrykk enn filmen som introduserte den. Vidunderet var i beige utførelse, med en 9-tommers svart/hvitt-skjerm og et innebygget minne på 128 kB.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte