Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
28 januar 2021 02:00
Del på Facebook

1189: Pave Clemens III utsendte det eldste kjente brevet i Norge. I brevet hilser han til alle Norges geistlige, og forbyr dem samtidig å delta i krigshandlinger med våpen i hånd. Paven minner om at prestens oppgave på slagmarken ikke er å kjempe, men å gi syndsforlatelse til de døende og fraråde onde handlinger. Brevet er skrevet på hvitt pergament av en profesjonell skriver og beseglet med pavens blysegl. Seglet henger i en snor av hamp, et signal om at det inneholder forbud eller påbud fra paven. Det 832 år gamle brevet fra Clemens III oppbevares i Riksarkivet. Ifølge Arkivverket er det i god stand.

1838: Det sagnomsuste Campbellerslaget brøt ut i Christiania Theater. Bakgrunnen for masseslagsmålet var en dramakonkurranse som var blitt utlyst i anledning av teaterets innvielse. Andreas Munch ble utropt til vinner med dramaet «Kong Sverres Ungdom». Juryen fant likevel at også Henrik Wergelands syngespill «Campellerne» var verdig til oppførelse. Dette ble ikke tatt nådig opp av kretsen rundt Johan Sebastian Welhaven, som sto i et steilt motsetningsforhold til Wergeland og hans tilhengere. Under den andre fremføringen av stykket kom det til håndgemeng mellom de to fløyene. Kort før sin død skrev Wergeland: «Mit stolteste Øieblik er unegtelig det, hvori jeg fra min Loge var Vidne til mine Fienders morderske Nederlag i det saakaldte ‘Theater- eller Campbeller-Slag’.»

1908: Forfatteren Ragnhild Jølsen tok sitt eget liv i Enebakk. Med sitt lyriske og gåtefulle forfatterskap regnes Jølsen som en sentral stemme i den norske nyromantikken. Hun debuterte i 1903 med romanen «Ve’s mor», og skapte sitt mest berømte verk året etter med den dystre, gotiskinspirerte «Rikka Gan». Romanen handler om den uregjerlige Rikka Torsen fra slektsgården Gan, som «hverken bryr seg om Gud eller Fan». Jølsen skapte særlig kontrovers med sine skildringer av kvinners driftsliv. Ved hennes død i 1908 skrev forfatteren Hans E. Kinck: «Med Ragnhild Jølsen er en steil begavelse gått bort, en rik mulighet – en av de rikeste vi hadde». Jølsen ble 33 år gammel.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse