Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
22 februar 2021 02:00
Del på Facebook

1680: Catherine Monvoisin, bedre kjent som La Voisin, ble brent på bålet i Paris. Den 40-årige spåkvinnen var sentrum for den såkalte giftmordaffæren som rystet Frankrike under Ludvig XIV. I flere år hadde det gått rykter om at et nettverk av spåkvinner drev handel med dødelige gifter i Paris, og at kundelisten deres bl.a. omfattet aristokrater med mordplaner. Gjennom arrestasjoner av flere giftblandere klarte politiet å nøste seg fram til La Voisin, som de mente var edderkoppen i nettverket. Totalt 218 personer ble arrestert i forbindelse med saken. 36 ble henrettet. En særlig pikant omstendighet var at Madame de Montespan, en av kong Ludvigs elskerinner, var mistenkt for å ha kjøpt gifter av La Voisin med tanke på å begå kongemord. Hun ble aldri tiltalt. La Voisin ble brent på Palce de Grève, dagens Place de l’Hôtel-de-Ville.

1975: 27 mennesker omkom i en jernbaneulykke ved Tretten stasjon i Gudbrandsdalen. Ulykken skjedde da et nordgående persontog fra Oslo kolliderte med et sørgående ekspresstog fra Trondheim. Av de til sammen 800 passasjerene på de to togene ble 27 drept og 25 skadd. Det er aldri brakt helt på det rene om det var signalfeil eller menneskelig svikt som var årsak til katastrofen. Ulykken ved Tretten er den største som har rammet norske jernbaner i fredstid. Blant de drepte var forleggeren og politikeren Tønnes Andenæs, som hadde grunnlagt Universitetsforlaget i 1950. I 1969 ble han innvalgt på Stortinget for Arbeiderpartiet. I likhet med mange av de andre omkomne, var Andenæs på vei hjem fra vinterferie da ulykken skjedde. Ifølge Norsk biografisk leksikon hadde han tatt toget for å gi resten av familien bedre plass i bilen.

1980: Ishockeykampen som skulle gå inn i historien som «The Miracle on Ice» ble spilt i Lake Placid. Ettersom profesjonelle NHL-spillere ennå ikke hadde adgang til å delta i OL, besto det amerikanske ishockeylaget under vinter-OL i 1980 av amatører og collegespillere. Utfallet lot derfor til å være gitt da USA skulle møte Sovjetunionen i sluttspillet. Det sovjetiske laget var etter manges mening det beste ishockeylaget som noensinne har entret isen, og hadde vunnet gull i fem av de siste seks vinterlekene. Atmosfæren mellom de to supermaktene var på forhånd iskald etter sovjetrussernes invasjon av Afghanistan noen uker tidligere. Som ventet tok Sovjetunionen ledelsen i kampen, men til en hel verdens forbløffelse sto det 4–3 til USA da sluttsignalet lød. Det olympiske ishockeygullet i 1980 er det foreløpig siste som har gått til et amerikansk lag.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse