Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
23 februar 2021 02:00
Del på Facebook

1824: Arkitekten Jacob Wilhelm Nordan ble født i København. Som barn flyttet han med moren til Norge, der han skulle sette synligere spor etter seg enn de fleste enkeltpersoner. Rundt om i landet er det reist hele 96 kirker tegnet av Nordan. Det gjør Nordan til Norges mest produktive kirkearkitekt. Flertallet av kirkene er bygd i tre, som Helgheim i Jølster, Åsskard i Surnadal og Kvelde i Larvik. Av steinkirker kan nevnes Kampen, Sofienberg og Nordstrand i Oslo. Nordan tegnet også en mengde offentlige bygg, som Sagene skole og Grünerløkkas brann- og politistasjon. Mest kjent av verkene hans er utvilsomt Møllergata 19, Oslos hovedpolitistasjon, som sto ferdig i 1866. Nordan føyde til bygningens tredje etasje i 1876.

1945: Fotografen Joe Rosenthal tok det berømte bildet av seks soldater som reiser pålen med det amerikanske flagget på øya Iwo Jima under kampene i Stillehavet. Rosenthal har senere fortalt at han var opptatt med å rigge opp fotoutstyret sitt da den spontane flaggheisingen fant sted, og han rakk bare å ta én eksponering av begivenheten. Fotografen var derfor usikker på om han overhodet hadde fått et brukbart bilde. En fotoredaktør i Associated Press som fikk se bildet kort etter at det var blitt fremkalt, utbrøt: «Her er ett for alle tider!» Bare 18 timer etter at Rosenthal knipset bildet, kunne det distribueres til avisredaksjoner over hele verden – en lynrask spredning etter datidens standard. Joe Rosenthal mottok Pulitzerprisen for bildet samme år.

1972: Elvis og Priscilla Presley ble separert etter snaut fem års ekteskap. Den direkte foranledningen til bruddet skal ha vært at Priscilla hadde innledet et forhold til karateinstruktøren sin. Det er likevel enighet blant Elvis-kjennere om at ekteskapet hadde skrantet lenge, og på det tidspunktet var å anse som platonisk. Ifølge Priscillas selvbiografi hadde Elvis alt før bryllupet gjort det klart at han «aldri kunne tenke seg å elske med en kvinne som hadde født barn.» Paret møttes første gang mens Elvis avtjente verneplikten i Tyskland i 1959, da Priscilla var bare 14 år gammel. Likevel drøyde det helt til mai 1967 før Priscilla kunne kalle seg fru Presley. Datteren Lisa Marie ble født i februar 1968.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse