fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
27 februar 2021 02:00

1925: Møbelsnekker Thor Bjørklund fra Lillehammer tok patent på ostehøvelen. Ifølge Opplandsarkivet hadde Bjørklund lenge ergret seg over at osten ble stygg når han skar av den med kniv, og at han ikke fikk så tynne skiver som han ønsket seg. Han kom da på ideen om å lage et skjæreredskap etter modell av en alminnelig snekkerhøvel. Den hendige nyvinningen besto av fire deler: et blad med egg, en tange (mellomstykke), en stift og et skaft. På prototypen, som visstnok er gått tapt, var bladet festet direkte på skaftet. Bjørklund fant imidlertid snart ut at det var mer hensiktsmessig å legge inn en tange imellom dem. Produksjonsprinsippene for ostehøvelen skal være tilnærmet uforandret siden 1925.

1943: Norsk Hydros elektrolyseanlegg for tungtvann på Vemork ble ødelagt, i det som skulle bli den mest sagnomsuste sabotasjeaksjonen i Norge under 2. verdenskrig. Aksjonen ble utført av norske sabotører fra Kompani Linge under ledelse av Joachim Rønneberg. Historien har vært dramatisert for film og TV flere ganger, først i 1948 med spillefilmen «Kampen om tungtvannet», der flere av sabotørene spilte rollene som seg selv. «Heltene i Telemark» («Heroes of Telemark», 1965) viste historien som et amerikansk actiondrama med Kirk Douglas i hovedrollen. I forbindelse med innspillingen av filmen ble interiøret i Rjukan kirke totalskadd av brann, trolig antent av en lysprosjektør. I 2015 sendte NRK dramaserien «Kampen om tungtvannet», regissert av Per-Olav Sørensen.

2007: En 61-årig dansk kvinne fødte en pike på Rikshospitalet i København. Hun ble dermed den eldste fødende kvinnen man kjenner til i Danmark. Den europeiske rekorden er på 66 år, satt av en spansk kvinne i 2006. Det er likevel et stykke igjen til Mangayamma Yaramati fra byen Guntur i det sørlige India. 74-årige Yaramati ble verdens eldste fødende mor da hun fødte tvillinger i september 2019, etter at hun og ektemannen (82) hadde strevd forgjeves i årevis for å bli foreldre. Svangerskapet kom i stand ved hjelp av eggdonasjon. Også de tre neste på listen over verdens eldste mødre er fra India. Den eldste fødte da hun var 72, de andre to da de var 70.

(©NTB)

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Annonse
Årbok - Freiøya Historielag
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte