Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
01 mars 2021 02:00
Del på Facebook

1810: Komponisten Frédéric Chopin ble født i landsbyen Żelazowa Wola utenfor Warszawa. Han debuterte som konsertpianist i en alder av åtte år. 20 år gammel slo han seg ned i Paris og ble fransk statsborger. Chopin komponerte nesten utelukkende for klaver, og mange av stykkene hans går for å være teknisk krevende. Hans lyriske og lidenskapelige stil var så personlig at han ifølge Robert Schumann kunne ha utgitt verkene sine anonymt, og de ville likevel straks ha blitt gjenkjent som hans. Omkring 230 av Chopins verker er bevart. Han var plaget av dårlig helse hele livet, og i 1849 døde han av en luftveislidelse, 39 år gammel. Chopin ligger begravet på Père Lachaise i Paris. Etter komponistens eget ønske ble hjertet hans bisatt i Helligkorskirken i Warszawa.

1910: 96 mennesker mistet livet da to tog ble rammet av snøskred i byen Wellington i den amerikanske delstaten Washington. Wellington var stoppested for Great Northern Railway, og hadde oppstått noen år tidligere under byggingen av jernbanen. I slutten av februar 1910 var et passasjertog og et posttog blitt stående innesnødd i den lille jernbanebyen. Både de postansatte og de fleste av passasjerene ble værende i togene i påvente av at linjen skulle ryddes. Natt til 1. mars løsnet et 800 meter bredt skred, trolig utløst av et lynnedslag, fra åsene over Wellington. Skredet rev med seg de to togene og slynget dem ut i elva Tye River. Katastrofen var så belastende for Wellingtons rykte at man i stillhet døpte den om til Tye noen måneder senere. Byen ble fraflyttet i 1929 etter en omlegging av jernbanen, og restene av den er i dag et populært motiv for fotografer. Snøskredet i Wellington var det mest dødbringende i amerikansk historie.

1917: Det såkalte Zimmermann-telegrammet sto på trykk i amerikanske aviser. Det krypterte telegrammet var sendt av Tysklands utenriksminister Arthur Zimmermann noen uker tidligere, men britisk etterretning hadde snappet opp meldingen og klart å avkode den. Det viste seg at telegrammet var en ordre til Tysklands ambassadør i Mexico om å invitere landets regjering til å inngå en tysk-mexicansk allianse mot USA. Til gjengjeld lovet tyskerne at Mexico skulle motta «sjenerøs økonomisk støtte», og dessuten – på noe sikt – få tilbake sine tapte landområder i Texas, Arizona og New Mexico. Zimmermanns telegram vakte stor harme i USA. Det nørte opp under den antityske stemningen som allerede gjæret i landet, og bidro til at den amerikanske kongressen erklærte Tyskland krig i april 1917.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse