Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
05 mars 2021 02:00
Del på Facebook

1946: Winston Churchill introduserte et begrep som skulle gå inn i dagligtalen over store deler av verden. «Fra Stettin i Baltikum til Trieste i Adriaterhavet har et jernteppe senket seg over kontinentet», sa Churchill under en tale i Missouri. Han har siden fått æren for å etablere ordet «jernteppet» som betegnelse på Europas bitre deling mellom øst og vest etter 2. verdenskrig. Ordet viste opprinnelig til et brannsikringstiltak i teatersaler, men hadde vært brukt i overført betydning før Churchill. Ifølge Wikipedia brukte det tyske nazitidsskriftet Signal ordet i en artikkel i 1943 med tittelen «Bak jernteppet» (tysk: «Hinter dem eisenern Vorhang»). Begrepet er feilaktig blitt tilskrevet Joseph Goebbels, Nazi-Tysklands propagandaminister, som riktignok gjorde bruk av det i 1945.

1982: Komikeren og skuespilleren John Belushi døde på et hotellrom i Hollywood, 33 år gammel. Dødsårsaken var en overdose av kokain og heroin. Belushi slo igjennom i 1975, da han var med på å starte komishowet «Saturday Night Live» på TV-kanalen NBC. Blant de øvrige originalmedlemmene i staben var Dan Aykroyd og Chevy Chase. Fra filmlerretet er Belushi mest kjent for collegekomedien «Animal House» (på norsk «Deltagjengen», 1978) og «The Blues Brothers» (1980), den siste i tospann med Dan Aykroyd. Figurene Jake og Elwood Blues var opprinnelig utviklet til en sketsj på «Saturday Night Live». Innspillingen av filmen sprengte alle budsjetter med glans, men til gjengjeld ble «The Blues Brothers» en av tidenes mest innbringende komedier. John Belushi ble hedret med en stjerne på The Hollywood Walk of Fame i 2004, 22 år etter at han døde.

1986: 16 vernepliktige soldater omkom i en skredulykke i Vassdalen ved Narvik. Ulykken skjedde under Nato-øvelsen «Anchor Express». Et kompani med ingeniørsoldater var i ferd med å etablere en beltevogntrasé gjennom dalen, da et 100 meter bredt snøskred løsnet fra fjellet Storeballak. 31 soldater og tre beltevogner ble tatt av skredet. Bare 15 kom fra det med livet. Eksperter hadde på forhånd varslet om at skredfaren i området var stor, og bare timer før ulykken hadde to mindre skred gått i dalen. Forsvaret måtte derfor tåle massiv kritikk for å ha gjennomført øvelsen. Hendelsen førte til at sikkerhetsrutinene i forbindelse med militære vinterøvelser ble skjerpet. Ulykken i Vassdalen er den verste som har rammet det norske forsvaret i fredstid.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse