Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
26 februar 2021 02:00
Del på Facebook

1616: Den italienske astronomen Galileo Galilei fikk pålegg av inkvisisjonen om å oppgi sin kjetterske lære om at jordkloden kretset rundt sola, og ikke omvendt. Han valgte inntil videre å følge ordren. Galileis solsentrerte verdensbilde var ikke av ny dato. Grekeren Aristarkhos hadde vært inne på de samme tankene i det 3. århundre før Kristus, men fått lite gjennomslag for dem. Kopernikus plukket opp ideen igjen i boken «Om himmelsirklenes omdreininger» i 1543. Også Johannes Kepler, en samtidig av Galilei, la til grunn at sola var omdreiningspunktet for de andre planetene. Heller ikke Galilei kunne slippe ideen. I 1632 drøftet han den på ny i boka «Dialog om de to viktigste verdenssystemer». Kirken anså dette som et brudd på forbudet fra 1616, og dømte astronomen til husarrest for resten av levetiden.

1918: En av tidenes verste sportskatastrofer inntraff på veddeløpsbanen Happy Valley Racecourse i Hongkong. Galopp var blitt en populær sport i Hongkong under det britiske kolonistyret, og det var ventet at det årlige derbyet i Happy Valley ville trekke mange tilskuere. En provisorisk hovedtribune var derfor reist ved banen. På løpenes andre dag kollapset deler av tribunen under vekten av folkemengden. Matboder med åpne ildsteder ble slått over ende, og en eksplosiv brann bredte seg over hele tribuneanlegget. 614 mennesker omkom. I sportssammenheng overgås dødstallet bare av de to raskatastrofene som rammet Circus Maximus, Romas hippodrom, i antikken. 13.000 skal ha mistet livet i den verste av dem.

1920: Skrekkfilmen «Dr. Caligaris kabinett» (originaltittel «Das Cabinet des Dr. Caligari») hadde premiere i Berlin. Tittelen henspiller på et omreisende skrekkabinett, hvis sinnssyke direktør hypnotiserer assistenten sin til å begå en serie mord i en tysk landsby. Regien var ved Robert Wiene. Med dystre skyggevirkninger og et eiendommelig, spastisk spill ble filmen toneangivende for tysk filmekspresjonisme, og den er blitt stående som et av mesterverkene fra skrekkfilmens stumme barndom. Klassikere som «Nosferatu», «Metropolis» og «M» skal alle ha stått i gjeld til «Dr. Caligaris kabinett». Det er blitt hevdet at filmens overraskende sluttpoeng var filmhistoriens første eksempel på såkalt «twisted ending».

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse