Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
08 mars 2021 02:00
Del på Facebook

1725: Det nederlandske handelsskipet «Akerendam» forliste utenfor øya Runde på Sunnmøre. Skipet var på vei til de nederlandske koloniene i Sørøst-Asia, men hadde kommet drastisk ut av kurs under en vinterstorm og gikk ned med 200 mann. Til bunns med skipet gikk også kister med gull- og sølvmynter som skulle settes i omløp i koloniene. 6. juli 1972 fant tre sportsdykkere 57.000 mynter ved vraket av «Akerendam», hvorav nærmere 7000 var av gull. Det utrolige funnet ved Runde er i dag kjent som Rundeskatten, og skal ifølge Wikipedia være et av de største skattefunnene som er gjort i Europa. Noen av myntene er utstilt ved Bergens Sjøfartsmuseum og Kulturhistorisk museum i Oslo.

1839: Josephine Cochrane regnes som oppfinneren av den moderne oppvaskmaskinen. Hun var født i Ohio 8. mars 1839, og som medlem av den lokale sosieteten var hun kjent for sine praktfulle middagsselskaper. Skåret i gleden var at porselensserviset hennes ble beskadiget av tjenerskapets slumsete håndtering. Hun mente en maskin måtte kunne vaske opp mer skånsomt enn kjøkkenpikene, og utbrøt at «hvis ingen andre vil finne opp en maskin til å vaske tallerkener, får jeg gjøre det selv». Mrs. Cochranes hånddrevne oppvaskmaskin ble vist første gang under en messe i Chicago i 1893, der den vant førsteprisen for beste mekaniske konstruksjon. Hun tok patent på oppfinnelsen og dannet et selskap som i dag inngår i hvitevaregiganten Whirlpool. Cochrane var barnebarn av John Fitch, konstruktøren av den første amerikanske dampbåten.

1909: Den internasjonale kvinnedagen ble innstiftet på Den annen internasjonales sosialistiske kvinnekongress i København. Mer enn 100 delegater fra 17 land var til stede på konferansen. Initiativet til innstiftelsen ble tatt av den tyske marxisten Clara Zetkin, og de første årene var dagen primært en kampdag for kvinners stemmerett. I Norge som i mange andre land ble kvinnedagen i stor grad en mobiliseringsdag for den politiske venstresiden. Ifølge Wikipedia sluttet Arbeiderpartiet seg til markeringen fra 1921, men partiet uteble igjen fra 1929. Den første offisielle markeringen av dagen etter krigen fant sted i 1948. Tradisjonen ble først tatt opp igjen med full tyngde i 1972, da medlemmer av Kvinnefronten ved Universitetet i Oslo gikk inn for en felles markering for alle kvinneorganisasjonene.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse