Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
09 mars 2021 02:00
Del på Facebook

1945: De hvite bussene begynte evakueringen av skandinaviske fanger fra tyske konsentrasjonsleirer. Operasjonen kom i stand etter at den svenske diplomaten grev Folke Bernadotte hadde forhandlet direkte med SS-sjef Heinrich Himmler. De mange hundre kjøretøyene som var involvert i operasjonen var malt hvite og merket med Røde Kors-symboler som beskyttelse mot flyangrep. Ifølge Store norske leksikon satte bussene først kursen mot Sachsenhausen og Dachau, og hentet ut de norske og danske fangekontingentene der. «Jag tror att alla vi som har haft förmånen att få hjälpa dessa stackars människor i Tyskland fått erfara en så överväldigande tacksamhet att det räcker för vårt återstående liv,» skrev en av dem som deltok i transportene. De hvite bussene evakuerte til sammen ca. 20.000 fanger.

1946: 33 Bolton-supportere ble klemt i hjel og flere hundre skadd under katastrofen på klubbens hjemmebane Burnden Park. Ulykken skjedde under en kvartfinale i FA-cupen mellom Bolton Wanderers og Stoke City. Den enorme publikumstilstrømningen førte til sterk trengsel på tribunene, og få minutter ut i kampen kollapset to skillevegger i den østre svingen. Skandaløst nok ble det bestemt at kampen ikke skulle avlyses. De omkomne ble båret ned fra tribunen og lagt på sidelinjen, der de ble liggende under frakker og ulltepper mens resten av kampen pågikk. Oppgjøret endte 0–0. Hendelsen på Burnden Park var til da den største stadionkatastrofen som hadde rammet Storbritannia. Burnden Park ble revet i 1999, etter at Bolton hadde flyttet til sin nye hjemmearena Reebok Stadium.

1967: Den 41-årige sovjetiske statsborgeren Svetlana Allilujeva hoppet av til den amerikanske ambassaden i New Delhi. Samme dag rapporterte ambassadøren hjem Washington: «Jeg har en person her som hevder hun er Stalins datter.» Det viste seg at Allilujeva, med mellomnavnet Josifovna, ganske riktig var datter av Sovjetunionens avdøde diktator. Hun var det yngste av Stalins tre barn og født av hans andre kone, Nadezjda Allilujeva. Avhoppingen i New Delhi vakte stor internasjonal oppmerksomhet. I april samme år landet Svetlana Allilujeva trygt i USA, der hun tok navnet Lana Peters og etablerte seg som forfatter og foreleser. Hun døde i Wisconsin i 2011, 85 år gammel.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse