Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
12 mars 2021 02:00
Del på Facebook

1881: Andrew Watson ble den første svarte fotballspilleren i verden til å spille på et landslag. Watson var født i Britisk Guyana og kom til De britiske øyer med familien i 1869. Han skrev kontrakt med den skotske fotballklubben Queens Park i 1880. 12. mars 1881 var Watson kaptein på et skotsk landslag som ydmyket England med sifrene 6–1 i London. Få dager senere var han også med på å slå Wales 5–1. Andrew Watson skulle vise seg å bli en ensom svale. Først 94 år senere, i 1975, ble indiskfødte Paul Wilson den andre ikke-hvite spilleren som ble tatt ut til Skottlands fotballandslag. I England var landslaget helhvitt helt fram til 1978, da Viv Anderson fra Nottingham Forest ble den første svarte spilleren til å trekke i landslagsdrakt.

1922: Forfatteren Jack Kerouac ble født i Massachusetts. Han debuterte i 1950 med romanen «The Town and the City», men det skulle bli Kerouac andre roman som sikret ham udødelighet. «On the Road» (1957) skildret to vagabonder på reise gjennom USA, drevet av jazzmusikk, poesi, dop og lengsel etter mening med livet. Kerouac hevdet å ha skrevet romanen i løpet av en tre ukers raptus. Han rakk å utgi ytterligere et tjuetall romaner, novelle- og diktsamlinger i løpet av levetiden, men ingen av dem har oppnådd samme berømmelse som «On the Road». Kerouac døde av skrumplever i 1969, 47 år gammel. Ved siden av Allen Ginsberg og William S. Burroughs blir han regnet som det største navnet i den såkalte beatgenerasjonen som satte preg på amerikansk litteratur i 1950-årene.

1938: Wehrmachts 8. armé rykket inn i Østerrike uten å møte motstand, og landet ble innlemmet i Tyskland. Sterke krefter i de to landene hadde ivret for en sammenslåing helt siden Østerrike ble selvstendig republikk i 1918. En klausul i Versailles-traktaten krevde imidlertid at alle endringer i Østerrikes statsrettslige forhold skulle godkjennes av Folkeforbundet. Bestemmelsen vakte stort mishag hos Adolf Hitler og hans skarer av tilhengere i begge land. Da de tyske troppene krysset grensen til Østerrike i morgentimene 12. mars 1938, ble de derfor hilst av jublende folkemasser. Samme ettermiddag ankom Hitler i bil og besøkte sin fødeby Braunau. Nazi-Tysklands innlemmelse av Østerrike er gått inn i historien under betegnelsen «Anschluss».

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse