Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
14 mars 2021 02:00
Del på Facebook

1933: «Riksministerium for folkeopplysning og propaganda» ble opprettet i Berlin under ledelse av Joseph Goebbels. Det nye ministeriet hadde til oppgave å kontrollere alle aspekter ved Tysklands kulturelle og intellektuelle liv. Foruten å være øverste sensurmyndighet for radio og trykkpresse, presiderte Goebbels også over film, teater, litteratur, kunst og musikk. Goebbels innså tidlig de nye massemedienes potensial som propagandaredskaper. Blant annet fikk han utviklet et billig «folkeradioapparat» for å kunne drive påvirkning helt inn i de tyske hjemmene. Rustningsminister Albert Speer bemerket senere at det nettopp var propagandaapparatet som skilte Hitler-Tyskland fra alle tidligere diktaturer. «Ved hjelp av tekniske innretninger som radioen og høyttaleren, ble 80 millioner mennesker berøvet den frie tanke. Dermed kunne de underkastes viljen til én mann.»

1991: Mennene som gikk under oppnavnet «The Birmingham six» ble løslatt etter 16 år bak murene. De seks nordirske katolikkene var blitt dømt til livsvarig fengsel i 1975, anklaget for å ha stått bak bombeattentatene mot to puber i Birmingham 21. november 1974. 21 mennesker mistet livet og 182 ble skadd i terroraksjonen. Retten fant det bevist at de seks hadde gjennomført aksjonen på oppdrag fra IRA. Mennene selv hevdet hardnakket at de var uskyldige, og at kriminalpolitiet i Birmingham hadde fabrikkert bevisene mot dem. Etter en lang kamp mot rettsvesenet fikk mennene til sist saken sin opp for den britiske appelldomstolen, som endte med å erklære den opprinnelige dommen over dem som «usikker og utilfredsstillende». Etter løslatelsen ble de seks tilkjent billighetserstatninger på opptil 1,2 millioner pund.

2018: Fysikeren og matematikkprofessoren Stephen Hawking døde i Cambridge. Hawking var en av verdens ledende fysikere gjennom flere tiår, og hans innsats for vitenskapen er blitt sammenlignet med Albert Einsteins. For lesere verden over var han likevel mest kjent som forfatter av populærvitenskapelige bøker. I «A Brief History of Time» (1988) tok han sikte på å formidle moderne fysikk til et publikum som var uten forkunnskaper om faget. Boka skal være solgt i 25 millioner eksemplarer. I 1963 ble Hawking diagnostisert med et tidlig stadium av nervesykdommen ALS. Sykdommen tok med tiden fra ham både bevegelses- og taleevnen, men han fortsatte å forelese ved hjelp av talegeneratorer. Stephen Hawking ble 76 år gammel.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse