Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
17 mars 2021 02:00
Del på Facebook

1891: Passasjerskipet SS Utopia forliste ved havnen i Gibraltarbukta, bare noen steinkast fra land. Tragedien inntraff da skipet skulle gjøre en stopp i Gibraltar under ferden fra Trieste til New York. Utopias kaptein var godt kjent i Gibraltars havn, og i mørket styrte han skipet mot stedet der han pleide å ankre. For sent oppdaget han at plassen allerede var opptatt av to pansrede slagskip. I kollisjonen som fulgte, fikk SS Utopia en fem meter lang revne under vannlinjen. Skipet sank i løpet av 20 minutter på 17 meters dyp. 562 av de 880 om bord mistet livet, blant dem tre blindpassasjerer og et betydelig antall kvinner og barn. Dykkere som tok seg ned til vraket to dager senere, rapporterte at det indre av skipet var så fullstappet av døde at det knapt var mulig å trenge inn. Kapteinen på SS Utopia ble senere tiltalt for grov uaktsomhet.

1926: Forfatteren Siegfried Lenz ble født i Lyck i det daværende Øst-Preussen. Sammen med Günter Grass og Heinrich Böll regnes Lenz blant de sentrale skikkelsene i tysk etterkrigslitteratur. Han gjorde tjeneste som soldat i den tyske marinen under 2. verdenskrig, men deserterte i april 1945 og satt en tid i krigsfangenskap. Lenz romandebuterte i 1951 og skrev seg inn i tysk skolepensum med novellen «Fyrskipet» i 1960. Åtte år senere fikk han et internasjonalt gjennombrudd med romanen «Tysktime», en refleksjon over småborgerskapets pliktfølelse som grobunn for Hitlers terrorvelde. Av hans senere bøker kan nevnes «Klangprøven» (1990), der en butikkdetektiv forelsker seg i en kvinnelig butikktyv, og «Hittegodskontoret» (2003), om en ung manns opplevelser ved jernbanens hittegodskontor. Siegfried Lenz døde i 2014, 88 år gammel.

2000: 530 medlemmer av den ugandiske frikirkemenigheten Movement for the Restoration of the Ten Commandments of God mistet livet da det brøt ut brann i kirken deres i Kanungu-distriktet. Kirkens dører og vinduer var boltet igjen fra utsiden. I dagene etter brannen ble ytterligere 248 sektmedlemmer funnet døde på eiendommer som tilhørte menigheten. Politiet i Uganda la til grunn at sektmedlemmene enten hadde begått kollektivt selvmord eller var blitt myrdet av sine egne ledere, som også var blant de døde. Ifølge sektens profeti skulle verden ha gått under 1. januar 2000. Da det ikke skjedde, erklærte sektledelsen at datoen for dommedag var flyttet til 17. mars.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse