Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
18 mars 2021 02:00
Del på Facebook

1900: AFC Ajax ble grunnlagt i Amsterdam. Klubben tok navnet fra en helteskikkelse i Homers «Iliaden» og klubbfargene rødt og hvitt fra Amsterdams byflagg. Ajax skulle bli Nederlands mest suksessrike klubb både hjemme og internasjonalt. I klubbens gylne æra på 1970-tallet vant Ajax europacupen for serievinnere (nå Mesterligaen) tre år på rad med sin revolusjonerende «totalfotball». Klubblegenden fremfor noen var nå avdøde Johan Cruyff, som spilte for Ajax i årene 1964–1973 og 1981–1983. I 2007 erklærte klubben at Cruyffs ikoniske nummer 14-trøye skulle trekkes tilbake for all fremtid som en hyllest til mesteren. Også Ajax’ hjemmebane bærer i dag legendens navn, etter at Amsterdam Arena ble omdøpt til Johan Cruyff Arena i 2018.

1869: Den britiske politikeren Neville Chamberlain ble født i Birmingham. Hans minne er for alltid knyttet til ordene «fred i vår tid», som han uttalte i 1938, mens han viftet med den nyss underskrevne fredsavtalen han hadde inngått med Hitler i München. Elleve måneder senere brøt verdenskrigen ut. Chamberlains naive utenrikspolitikk bidro til hans avgang som statsminister i mai 1940, og han døde som en skuffet mann i oktober samme år. Men Chamberlain huskes også for sin aktive sosialpolitikk i 1930-årenes Storbritannia. I 1937 drev han igjennom en lov som ga fabrikkarbeiderne utvidede rettigheter og kortere arbeidstid. En annen lov fra 1938 sikret millioner av arbeidere ferie med lønn. Privat skal Chamberlain ha vært en korrekt og litt pedantisk herre som dyrket sin kone Anne, sine to barn og sine interesser for botanikk og ornitologi.

1937: Minst 295 mennesker, de fleste av dem barn, mistet livet i en gasseksplosjon ved en skole i Texas. På grunn av de trange kårene under depresjonstiden hadde skolestyret i småbyen New London besluttet å plombere gasstilførselen til skolens varmeanlegg. En svikt i plombene førte likevel til at den farge- og luktløse naturgassen lekket ubemerket ut i skolebygningen. Det antas at en gnist fra en elektrisk pussemaskin på sløydsalen antente gassen. Eksplosjonen var så kraftig at den blåste taket av skolen og fikk hovedbygningen til å styrte sammen over lærere og elever. Katastrofen ved New London School gjorde så dypt inntrykk på verden at selv Adolf Hitler sendte kondolansetelegram fra sitt rikskanselli i Berlin, på vegne av det tyske folk.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse