Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
19 mars 2021 02:00
Del på Facebook

1957: Elvis Presley kjøpte Graceland, huset som skulle bli hans hjem for resten av livet. Det nærmere 1000 kvadratmeter store herskapshuset i utkanten av Memphis var oppført i 1939. Selger var Ruth Brown Moore, en harpist i Memphis’ symfoniorkester som selv var oppvokst i huset. Den 22 år gamle rockekongen betalte 102.500 dollar for eiendommen og gikk straks i gang med utbedringer. Blant annet fikk han installert den iøynefallende porten som i dag pryder oppkjørselen. Han flyttet inn i april 1957 sammen med foreldrene og bestemoren. Som følge av Elvis’ rastløse utbyggingstrang skulle husets grunnflate øke med 700 kvadratmeter i årenes løp. Med sine drøyt 600.000 tilreisende årlig er Graceland en turistattraksjon på størrelse med Holmenkollbakken. Badeværelset i husets annen etasje, der Elvis døde 16. august 1977, er stengt for besøkende.

1962: Debutalbumet til 20 år gamle Bob Dylan kom ut på Columbia Records. Den selvtitulerte plata var produsert av legendariske John H. Hammond og inneholdt 13 spor. Bare «Talkin’ New York» og «Song to Woody» var skrevet av Dylan selv. Blant coverlåtene var «House of the Risin’ Sun» og Blind Lemon Jeffersons «See That My Grave Is Kept Clean». Utgivelsen av «Bob Dylan» vakte forsvinnende liten oppsikt i samtiden. Albumet skal ha solgt bare 2500 eksemplarer da det først kom ut, og er ifølge Wikipedia den eneste av Dylans plater som ikke har kommet inn på de amerikanske hitlistene. Dylan har senere gitt uttrykk for at han er lite tilfreds med plata. Magasinet Rolling Stone har likevel gitt den fire av fem stjerner i sin vurdering av Dylans katalog.

2018: Klodens siste hanndyr av arten nordlig hvitt neshorn døde i fangenskap i Kenya. Dermed var arten i praksis utryddet, ettersom de to eneste gjenværende eksemplarene er hunndyr. Nordlig hvitt neshorn er en undergruppe av hvitt neshorn. På grunn av artens status som akutt utrydningstruet var den siste hannen, 45 år gamle Sudan, bevoktet døgnet rundt av væpnede vakter. Likevel måtte han til sist avlives på grunn av sykdom. Forsøk på kunstig befruktning av de to siste hunnene med sæd fra Sudan og andre hanner har foreløpig ikke ført fram. Ifølge Store norske leksikon består neshornfamilien av fem arter som alle er truet av utryddelse, hovedsakelig på grunn av krypskyting og ødeleggelse av leveområder.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse