Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
20 mars 2021 02:00
Del på Facebook

1852: Harriet Beecher Stowes roman «Onkel Toms hytte» kom ut i USA. Fortellingen om den saktmodige Onkel Tom og hans medslaver i Kentucky skulle bli verdens mestselgende roman i det 19. århundre, og ifølge Wikipedia den mestselgende boka i USA nest etter Bibelen. Sjubarnsmoren Harriet Beecher Stowe var lærer, journalist og lidenskapelig slaverimotstander. Den samlede produksjonen hennes omfatter 30 bøker. Inspirasjonen til «Onkel Toms hytte» skal hun ha fått etter å ha lest memoarene til Josiah Henson, en rømt slave som hadde etablert seg som pastor i Canada. Det er blitt hevdet at Stowes bok bidro til avskaffelsen av slaveriet i Amerika. I nyere tid er romanen blitt kritisert for å spille på herregårdsromanens melodramatiske strenger, og for å skape sentimentale stereotypier av svarte amerikanere.

1854: Det republikanske parti ble stiftet i en skolestue i småbyen Ripon i Wisconsin. Stiftelsen var en protest mot en ny lov som var vedtatt under president Franklin Pierce, og som åpnet for at sonen der slaveri var tillatt kunne utvides til å omfatte Kansas og Nebraska. Det nye partiet vant raskt tilhengere blant slaverimotstandere i nordstatene, og bare sju år etter stiftelsen fikk partiet sin første president i Abraham Lincoln. USAs republikanske parti har hatt totalt 19 presidenter siden grunnleggelsen i 1854. Det hvite skolehuset i Ripon, der stiftelsen av partiet fant sted, er i dag museum.

1966: Pokalen til det forestående fotball-VM i England ble stjålet mens det var utstilt i Westminster Central Hall i London. Kort etter mottok politiet et brev med krav om 15.000 pund i løsepenger. En uke senere fant colliehunden «Pickles» det gjeve trofeet i en hagehekk, innpakket i avispapir. Redningsdåden gjorde «Pickles» til hele nasjonens kjæledegge, og da at England vant VM samme år, var hunden æresgjest under seiersbanketten. Den stjålne pokalen var det såkalte Jules Rimet-trofeet som var blitt overrakt alle vinnere av fotball-VM siden turneringen startet i 1930. I 1970 vant Brasil pokalen til odel og eie, og til VM i Vest-Tyskland i 1974 var den erstattet med dagens FIFA-trofé. Jules Rimet-trofeet ble stjålet på nytt i 1983 fra en monter i hovedkvarteret til det brasilianske fotballforbundet. Trofeet har aldri kommet til rette.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse