Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
23 mars 2021 02:00
Del på Facebook

1801: Tsar Paul I av Russland ble myrdet i St. Petersburg. Tsaren var offisielt sønn av Peter III og Katarina II, men hans virkelige far kan ha vært Katarinas elsker Sergej Soltikov. Paul etterfulgte sin mor på tronen da hun døde av slag i 1796. Han beskrives som en eksentrisk karakter med særegne ideer som skaffet ham mange fiender. Ifølge Wikipedia skal han ha vært spesielt opptatt av middelaldersk riddervesen, og han forlangte av den russiske adelen at den skulle etterleve ridderordenenes noble idealer. Paul skal totalt ha avsatt 7 feltmarskalker og 333 generaler fordi de ikke levde opp til hans ideer om ridderlighet. Det kom derfor ikke som noen stor overraskelse på omverdenen da han ble myrdet i sitt soveværelse av en gruppe avskjedigede offiserer. Tsar Paul I ble etterfulgt av sin sønn, Aleksander I.

1842: Marie-Henri Beyle, bedre kjent under forfatternavnet Stendhal, døde i Paris. Stendhal huskes som en forløper for den litterære realismen som fikk fotfeste i Frankrike, og senere i resten av Europa, på 1800-tallet. Hans hovedverk Rødt og svart fra 1830 er blitt omtalt som tidenes første psykologiske roman. Stendhal skal ha fått ideen til historien fra en samtidig kriminalsak. Navnet hans er også knyttet til det såkalte Stendhal-syndromet, en tilstand av sykelig eksaltasjon fremkalt av overveldende kunstopplevelser. Forfatteren beskrev fenomenet i en reiseskildring, etter selv å ha blitt rammet av det under et besøk i Uffizi-galleriet i Firenze i 1817. Stendhal er en av flere franske berømtheter som hviler på Montmartrekirkegården i Paris.

1904: Joan Crawford ble født i Texas. Crawford hører til blant de store navnene fra Hollywoods gullalder, med en skuespillerkarriere som spente over nesten 50 år. Blant filmene hun huskes for er Grand Hotel (1932), The Women (1939), Possessed (1947), Sudden Fear (1952) og ikke minst Mildred Pierce (1945), som skaffet henne en Oscar-pris for beste kvinnelige hovedrolle. Crawfords senere karriere ble en dyster reise gjennom alkoholmisbruk og roller i B-filmer. Hennes aller siste filmrolle var i Trog (1970), en lavbudsjetts skrekkfilm der hun spiller en antropolog som støter på et levende førmenneske i en hule. Joan Crawford døde i 1977. Det amerikanske filminstituttet har utropt henne til tidenes 10. største kvinnelige filmlegende – én plass bak Marlene Dietrich, men foran bl.a. Grace Kelly, Rita Hayworth og Lauren Bacall.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse