Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
25 mars 2021 02:00
Del på Facebook

421: Venetianerne regner sin bys historie tilbake til 25. mars 421, presis klokken 12 om formiddagen. På dette tidspunktet ringte klokkene i kirken San Giacomo di Rialto for første gang, og Venezia fikk status som by i det bysantinske riket. Byen skal ha vokst fram ved at flyktninger fra gotere og huneres herjinger i Nord-Italia slo seg ned på øyene i de grumsete lagunene. Venezia er bygd på 117 øyer, og rommer ca. 40 km med kanaler og mer enn 400 broer. Byens turistindustri tok fart allerede på 1700-tallet, da den ble fast stoppested for den europeiske overklasseungdommens obligatoriske dannelsesreise på kontinentet – populært kalt Grand Tour.

1931: Ni svarte tenåringsgutter ble arrestert og siktet for å ha voldtatt to hvite kvinner i Alabama. Åtte av dem ble kjent skyldige av en hvit jury og dømt til døden i byen Scottsboro. Saken mot guttene, som fikk oppnavnet The Scottsboro Boys, vakte voldsom debatt i USA. Kritikerne av dommen hevdet at guttene var dømt på svært tynt bevisgrunnlag og at rettssaken ikke hadde vært rettferdig. En av de fornærmede kvinnene trakk dessuten voldtektsanklagen tilbake. Etter en lang og innviklet ferd gjennom det amerikanske rettssystemet ble saken avgjort av høyesterett, som omgjorde dødsdommene til fengselsstraffer. Affæren skal ha utgjort en del av inspirasjonen til Harper Lees roman To Kill Affæren a Mockingbird (1960). Spillefilmen Heavens Fall (2006) var basert på saken mot The Scottsboro Boys.

1949: Den sovjetiske okkupasjonsmakten i Estland, Latvia og Litauen begynte deportasjonen av 90.000 baltiske borgere til Sibir. De deporterte var for det meste velhavende bønder som i marxistisk sjargong var betegnet som fiender av folket. Formålet med aksjonen var blant annet å knekke «Skogsbrødrene» og andre geriljagrupper som ennå drev motstandskamp i de okkuperte områdene. Aksjonen pågikk til 30. mars, da det siste toget forlot Litauen. Ifølge Wikipedia var rundt 70 % av de deporterte kvinner og barn under 16 år. Først etter Stalins død i mars 1953 kunne de første balterne vende hjem fra leirer og kollektivbruk i Sibir. Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg har erklært de såkalte marsdeportasjonene i 1949 som en forbrytelse mot menneskeheten.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse