Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
26 mars 2021 02:00
Del på Facebook

1130: Kong Sigurd I Magnusson, bedre kjent som Sigurd Jorsalfare, døde i Oslo. Ifølge Snorres kongesagaer ble han gravlagt i muren i Hallvardskirken. Mer enn 500 år senere, i 1656, skal en ung student ha klart å lirke en hodeskalle ut av murveggen på den da sterkt forfalne kirkebygningen. Skallen, som ble antatt å ha tilhørt Sigurd Jorsalfare, la deretter ut på en lang vandring som blant annet brakte den innom flere oldsakssamlinger i Danmark. I 1867 ble den ført hjem til Norge, og 100 år senere innsatt i muren ved det kongelige gravkammeret på Akershus festning. I 2014 ble den navngjetne skallen undersøkt av anatomiprofessor Per Holck. Ved hjelp av karbondatering dokumenterte Holck at hodeskallen skrev seg fra omkring år 1500, og følgelig ikke kunne ha tilhørt Sigurd Jorsalfare.

1830: Mormons bok kom første gang ut i New York. Førsteopplaget var på 5000 eksemplarer. Boken var ført i pennen av Joseph Smith, som ifølge eget utsagn skulle ha skrevet teksten av fra en oldtidsopptegnelse han hadde funnet nedgravd i 1827. Originalteksten var ifølge Smith inngravert i gylne plater, i et ukjent skriftspråk som han ga navnet «reformert egyptisk». I motsetning til senere versjoner hadde den originale 1830-utgaven ikke nummererte vers eller kapittelinndelinger. I dag sirkulerer flere forskjellige utgaver av boken, utgitt av Mormonkirkens ulike grener. Boken deles ut gratis av de troende. Mormonkirken oppgir at 50 millioner av boken var trykt i 1990, i 2000 passerte den 100 millioner, og eksemplar nummer 150 millioner gikk i trykken i 2011.

1979: President Anwar Sadat og statsminister Menachem Begin undertegnet fredsavtalen mellom Egypt og Israel i Washington. Avtalen var et resultat av hemmelige forhandlinger på den amerikanske presidentens landsted, Camp David, under ledelse av Jimmy Carter. Camp David er oppkalt etter president Eisenhowers barnebarn. Det er i realiteten en militærbase, bemannet med personell fra US Navy og US Marine Corps. President Roosevelt begynte å bruke stedet til rekreasjonsformål i 1942. Alle presidenter etter ham har feriert og/eller holdt møter der. Richard Nixon skal ha vært en ivrig pådriver for å gjøre stedet mer komfortabelt. Ronald Reagan besøkte det 189 ganger, oftere enn noen annen president. Til sammenligning var Donald Trump der 15 ganger. Bare Harry Truman (10 besøk) har brukt Camp David sjeldnere enn Trump.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse