Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
27 mars 2021 02:00
Del på Facebook

1941: Den japanske spionen Takeo Yoshikawa ankom Hawaii. Offisielt skulle 29-åringen tre inn i en underordnet stilling ved det japanske konsulatet, men hans virkelige oppdrag var å forberede et angrep på Pearl Harbor. I de neste månedene rapporterte han to ganger ukentlig til den japanske marinen om militære installasjoner på Hawaii. Blant annet kartla han luftvernbatterier og slagskipenes eksakte posisjoner i havnene. Yoshikawa var ikke orientert om hva informasjonen han formidlet skulle brukes til. Han tilbrakte dagen i en leid hytte da japanerne angrep Pearl Harbor 7. desember 1941. Kort etter ble han arrestert av FBI og internert i San Diego sammen med tusener av andre japanere. Han vendte hjem til Japan etter en fangeutveksling i august 1942, uten å ha blitt avslørt som spion.

1977: Den dødeligste ulykken i flyvingens historie inntraff på Los Rodeos-flyplassen på Tenerife. Totalt 583 mennesker omkom da to passasjerfly av typen Boeing 747 kolliderte på rullebanen. Et sammenfall av ekstremt uheldige omstendigheter gikk forut for katastrofen. Samme dag hadde lokale separatister sprengt en bombe på flyplassen på Gran Canaria, og varslet at de ville sprenge en til. Mye av flytrafikken i området var derfor omdirigert til den langt mindre flyplassen på Tenerife, som ikke var dimensjonert for å ekspedere så tung trafikk. Situasjonen ble gjort enda vanskeligere av at tjukk tåke drev inn over Tenerife og reduserte sikten. På toppen av det hele oppsto en misforståelse mellom tårnet og kapteinen på det ene flyet. Alle de 248 om bord i flyet fra KLM ble drept i kollisjonen, og 335 av de 396 i Pan Am-flyet.

1980: 123 mennesker mistet livet da oljeplattformen Alexander L. Kielland kantret i Nordsjøen. 89 ble reddet. Granskningskommisjonen konkluderte med at et brudd i en sveisesøm i en av plattformens fem bæresøyler var årsak til ulykken. Bruddet førte til at bæresøylen ble revet av i høy sjø, og plattformen krenget mot styrbord. Mayday-signalet ble telegrafert fra plattformen like før klokken 18.30. Ca. en tredel av de 212 personene om bord oppholdt seg i plattformens to kinosaler da alarmen gikk, omkring 50 befant seg i messen, og de øvrige var på lugarene. Ifølge Wikipedia tiltok slagsiden i 20 minutter før konstruksjonen til sist veltet rundt. Sikkerheten på plattformen ble senere kritisert på flere punkter. 18. november 1983 ble vraket av Alexander L. Kielland senket på 700 meters dyp i Nedstrandsfjorden.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse