Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
29 mars 2021 02:00
Del på Facebook

1638: Den svenske kolonien Nya Sverige ble grunnlagt i det nåværende Delaware i USA. Formålet var å skaffe inntekter til å finansiere de svenske felttogene på det europeiske kontinentet. Kolonien skulle blant annet etablere handelsstasjoner, drive fiske og saltutvinning, samt dyrke tobakk og vindruer i stor målestokk. Kolonistene bygde et fort som de oppkalte etter den daværende svenske dronningen, Christina. Ifølge Wikipedia eksisterte kolonien i 17 år. Antallet innbyggere oversteg aldri 200. Svenskenes ekspansjon var likevel stor nok til å ergre den nederlandske nabokolonien. Da nederlandske styrker inntok Fort Christina i september 1655, satte det sluttstrek for Sveriges kolonieventyr i Amerika.

1959: Some Like It Hot (norsk tittel «Noen har det hett») hadde premiere i USA. Den romantiske komedien om to nattklubbmusikere som flykter fra mafiaen, og kler seg i kvinneklær for å søke skjul i et dameorkester, er av det amerikanske filminstituttet kåret til den beste komedien i landets filmhistorie. Filmen var regissert av Billy Wilder og hadde Tony Curtis, Jack Lemmon og Marilyn Monroe på rollelisten. Regissør Wilder har senere uttalt at Monroes konsentrasjonsvansker og skiftende humør gjorde innspillingen til en tidvis tornefull affære. Some Like It Hot er et eksempel på Hollywoods fordomsfrie holdning til gjenbruk av ideer. De to musikerne i kvinneklær var lånt fra den tyske komedien Fanfaren der Liebe fra 1951, som igjen var basert på den franske Fanfare d’amour fra 1935.

1982: Komponisten og musikkpedagogen Carl Orff døde i München, 86 år gammel. Orffs mest berømte komposisjon er uten tvil Carmina Burana fra 1936, med det monumentale «O Fortuna»-koret som begynnelse og slutt. Orff baserte verket på en samling lyrikk fra tysk middelalder. Etter premieren sa Orff til forleggeren sin: «Alt jeg har skrevet til nå, og som du dessverre har utgitt, kan destrueres. Mine samlede verker begynner med Carmina Burana .» Kritiske røster har minnet om at Orffs samlede verker også omfattet musikk til åpnings- og avslutningsseremoniene under sommer-OL i Berlin i 1936, som han skrev på bestilling fra naziregimet. Carl Orff leverte også musikk til de olympiske sommerlekene i München i 1972.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse