Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
01 april 2021 02:00
Del på Facebook

1899: Arbeidernes Faglige Landsorganisasjon (AFL) ble stiftet. Forbundet skiftet navn til Landsorganisasjonen i Norge (LO) i 1957. Organisasjonen fikk mindre enn 1600 medlemmer i stiftelsesåret, men opplevde en eksplosjonsartet vekst i medlemsmassen fra 1905 til 1915, da antallet organiserte passerte 80.000. Etter et tilbakeslag i 1920-årene kom organisasjonen sterkt tilbake i tiåret som fulgte. Ifølge Store norske leksikon kom organisasjonsprosenten opp mot 100 i mange industribedrifter i 1930-årene, samtidig som fagbevegelsen fikk et endelig gjennombrudd blant skog- og landarbeidere, funksjonærer og offentlige tjenestemenn. Ved krigsutbruddet i 1940 sto 350.000 navn på medlemslistene. LOs nettsider oppgir dagens medlemstall til 970.000, fordelt på 25 ulike fagforbund.

1957: Britiske TV-seere sperret øyene opp da BBC viste et dokumentarinnslag om den årlige spagettiinnhøstingen i Sveits. Innslaget viste kvinner som plukket spagettitråder fra trærne og la dem til tørk i solen. En del seere reagerte med raseri, mens andre henvendte seg til BBC med spørsmål om hvor de kunne få kjøpt spagettiplanter. Tradisjonen med aprilspøker blir ofte knyttet til overgangen fra den julianske til den gregorianske kalenderen i Frankrike i 1582, men historikere har sporet skikken helt tilbake til de løsslupne vårfestene i keisertidens Roma. BBCs spagettispøk har et berømt norsk motstykke i Aftenpostens melding i 1950 om at Vinmonopolet delte ut gratis rødvin. 1. april er med tiden også blitt en dato for velplasserte reklamefremstøt. I 1998 benyttet Burger King anledningen til å lansere sandwicher for venstrehendte.

1984: Den amerikanske soulsangeren Marvin Gaye ble skutt og drept av sin egen far i Los Angeles. Gaye var på det tidspunktet tynget av narkotikaproblemer og dyp gjeld, og hadde en tid i forveien flyttet inn i foreldrenes hus. De dødelige skuddene skal ha blitt avfyrt da han forsøkte å bryte opp en krangel mellom foreldrene om noen forretningsdokumenter som var blitt forlagt. Drapsvåpenet var en revolver som sangeren selv hadde gitt faren i julegave tre måneder tidligere. Gaye døde dagen før han skulle ha fylt 45 år. Da magasinet Rolling Stone reviderte sin prestisjetunge liste over tidenes 500 beste plater i 2020, gikk Marvin Gayes album What’s Going On (1971) til topps. Den gamle eneren, The Beatles’ Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967), var nå henvist til 24. plass.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse