Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
02 april 2021 02:00
Del på Facebook

1805: Forfatteren Hans Christian Andersen ble født i Odense. Han var sønn av skomakeren Hans Andersen og tjenestepiken Anne Marie Andersdatter. Begge foreldrene kom fra svært trange kår, og biografen Bjarne Nielsen Brovst har anført morens elendige barndom som en mulig inspirasjonskilde til Andersens historie om Piken med svovelstikkene . H.C. Andersen reiste tomhendt til København som 14-åring og prøvde seg som forfatter av både dikt, skuespill og romaner før han fant formen skulle gjøre navnet hans berømt: kunsteventyret. Ifølge Store norske leksikon skrev Andersen til sammen 156 slike eventyr, og det er blitt hevdet at danskens historier er de nest mest oversatte tekstene i verden; bare overgått av Bibelen.

1982: En argentinsk hærstyrke på 800 mann invaderte en lite påaktet øygruppe i Sør-Atlanteren, ca. 480 km fra det søramerikanske fastlandet. Tre dager senere svarte den britiske statsministeren Margaret Thatcher med å sende 27.000 soldater og 100 krigsskip til øyene. Dermed utbrøt den 74 dager lange krigen mellom Argentina og Storbritannia som har fått navnet Falklandskrigen. 255 briter, 649 argentinere og 3 øyboere falt i krigen. Falklandsøyenes strategiske og økonomiske verdi var på det tidspunktet ansett som tilnærmet lik null. Det har derfor vært en utbredt oppfatning at krigen først og fremst handlet om de krigførende landenes prestisje. Den argentinske forfatteren Jorge Luis Borges har sagt om Falklandskrigen at «det var som å se to skallede menn slåss om en kam». I ettertid er det gjort betydelige oljefunn utenfor øyene.

2015: En grånende bande av ransmenn slo til mot et bankbokshvelv i Hatton Garden i London. Ranerne tok seg inn i komplekset via en heissjakt og boret seg gjennom veggen til hvelvet med en industridrill, før de stakk av med juveler og andre verdisaker for 14 millioner pund. Det viste seg at banden besto av svært erfarne tyver som hadde funnet sammen for å begå et siste kupp. Lederen for ranslaget var 76-årige Brian Reader, og blant hans medsammensvorne var menn på 75, 67 og 60 år. Planleggingen av kuppet hadde foregått over halvlitere på Castle pub i Nord-London, der mennene hadde møttes hver fredag i tre år. De ble pågrepet i mai 2015. Ranet i Hatton Garden har inspirert ikke mindre enn tre spillefilmer. I King of Thieves (2018) spilte Michael Caine rollen som bandelederen.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse