Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
03 april 2021 02:00
Del på Facebook

1860: The Pony Express la ut på sin første tur. Den ridende postekspressen var den første som strakte seg tvers over det nordamerikanske kontinentet, fra St. Joseph i Missouri til Sacramento i California. Ruten tok ti dager og var innom 186 stasjoner fordelt på 3100 km. Hver rytter red i gjennomsnitt 120 km og hester kunne byttes for hver engelske mil. Ponniekspressen hadde bare vært i drift i 18 måneder da den første transkontinentale telegraflinjen gjorde tjenesten overflødig i oktober 1861. Likevel rakk den kortlivede ekspressen å sette dype spor i amerikansk populærkultur. Den har blant annet vært emne for en lang rekke westernfilmer og flere ganger dukket opp som motiv på frimerker. I dag er ruten en turistattraksjon som helt eller delvis kan følges med bil, til hest, på sykkel eller til fots.

1973: Ingeniøren Martin Cooper i telefonselskapet Motorola foretok historiens første oppringning fra en håndholdt mobiltelefon. Cooper skal ha stått på et fortau på Manhattan og ringt til sin rival Joel Engel i selskapet Bell Laboratories, som han treget med ordene: «Joel, jeg ringer deg fra en håndholdt mobiltelefon.» Martin Cooper er blitt kalt mobiltelefonens far. Hans Motorola-prototyp fra 1973 skilte seg fra tidligere mobiltelefoner ved at den ikke var laget for å brukes i en bil, men i prinsippet kunne bæres på kroppen. Den første håndholdte mobilen var likevel såpass omfangsrik at det kunne være greit å sette av to hender til å ringe med den. Ifølge Wikipedia var apparatet 23 cm langt og veide 1,1 kilo. Telefonen hadde en taletid på 30 minutter, og tok ti timer å lade.

1975: Det amerikanske sjakkfenomenet Bobby Fischer ble fradømt tittelen som verdensmester, etter at han nektet å forsvare mesterskapet mot utfordreren Anatolij Karpov. I stedet ble Karpov utropt til ny mester. Fischer var blitt berømt i 1956, da han som 13-åring hadde slått Donald Byrne i det som er blitt omtalt som århundrets sjakkparti. I 1972 ble han verdensmester etter å ha beseiret sovjetrusseren Boris Spassky i Reykjavik. Mange anså kampen mellom de to som en parallell til den kalde krigen, og sjakkpartiet i Reykjavik var et av de mest medieombruste gjennom alle tider. Etter at han mistet VM-tittelen i 1975, unngikk Fischer all offentlighet i mange år. Garry Kasparov har omtalt ham som «sjakkens mest myteomspunne figur». Bobby Fischer vant en uoffisiell omkamp mot Boris Spassky i Beograd i 1992. Han døde i Reykjavik i 2008.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse