Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
07 april 2021 02:00
Del på Facebook

1945: Det største slagskipet verden har sett, japanske Yamato , ble senket i Stillehavet. Skipet var på vei mot slagfeltet ved Okinawa for å angripe de amerikanske styrkene som var samlet på og omkring øya. Angrepet var en del av den såkalte Operasjon Tengo, den japanske marinens siste store operasjon under 2. verdenskrig, og var å anse som et selvmordsoppdrag. På grunn av den kritiske forsyningssituasjonen i Japan hadde skipet ikke drivstoff til å ha håp om å nå tilbake til basen i Tokuyama. Yamato stevnet ut sammen med ni eskortefartøyer. Før flåten nådde Okinawa ble den møtt av 400 amerikanske fly som angrep i bølger. Yamato skal ha blitt rammet av et snes bomber og torpedoer før våpenmagasinet eksploderte klokken 14.23, og slagskipet forsvant i dypet med 2500 mann. Drønnet fra eksplosjonen på Yamato skal ha vært hørbart på 200 kilometers avstand.

1947: Henry Ford døde i Michigan, 83 år gammel. Ford er først og fremst kjent som verdens største bilfabrikant, og mannen som gjorde bilen til allemannseie i Amerika. De siste årene av sitt liv viet han imidlertid mye tid til å bygge opp The Henry Ford Museum utenfor Detroit. Museet hadde flere kuriøse attraksjoner. Én av dem var stolen som Abraham Lincoln hadde sittet i da han ble skutt; en annen var Thomas Edisons siste åndedrag, som Ford skulle ha overtalt oppfinnerens sønn til å fange i et reagensrør. På konsertplaten Glitter and Doom Live (2009) spøker den amerikanske artisten Tom Waits med at han er i besittelse av Henry Fords siste åndedrag, som han hevder er fanget i en korket colaflaske. Waits forteller at han kjøpte flasken på auksjonsnettstedet eBay, og erkjenner at han «antakelig betalte mer for den enn han burde».

1990: 7. april er trolig ulykkesdatoen fremfor noen i nyere norsk historie. På denne datoen i 1934 raste en berghammer ut i fjorden ved Tafjord på Sunnmøre og utløste en 60 meter høy flodbølge. 40 menneskeliv gikk tapt i katastrofen. 7. april 1990 omkom 159 mennesker da det brøt det ut brann om bord i passasjerfergen Scandinavian Star på vei fra Oslo til Frederikshavn. Mye tydet på at brannen var påsatt, og i 1991 utpekte norsk politi en dansk lastebilsjåfør som den sannsynlige gjerningsmannen. Mannen var tidligere dømt for ildspåsettelse og omkom selv i brannen. 13 år senere trakk politiet anklagen mot dansken tilbake på grunn av manglende beviser. I 2020 kom en seks timers dokumentarserie om brannen produsert av NRK, DR og svensk TV4. I serien ble det spekulert på om forsikringssvindel kunne ha vært motivet for ildspåsettelsen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse