Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
11 april 2021 02:00
Del på Facebook

1890: Mannen som gikk under navnet «Elefantmannen» i viktoriatidens England, Joseph Merrick, døde i London. Merrick ble født som et tilsynelatende friskt barn i Leicester i 1862. Fra toårsalderen begynte han å utvikle en rekke anomalier som førte til at han ble mer og mer deformert. 22 år gammel levde han av å bli fremvist i et omreisende sirkus, der direktøren presenterte ham som «halvt menneske og halvt elefant». Han ble også vist i et kuriositetskabinett i London. En lege som fikk se Merrick, sørget for at han ble innkvartert ved London Hospital, der han kom til å tilbringe det meste av sin gjenværende levetid. Det er fortsatt ikke helt klarlagt hva Merrick led av. DNA-tester har pekt i retning av den medfødte og svært sjeldne tilstanden Proteus syndrom. Merricks liv og skjebne ble dramatisert i David Lynch’ spillefilm The Elephant Man (1980). John Hurt spilte rollen som Merrick.

1954: 11. april 1954 var den kjedeligste dagen i det 20. århundre, ifølge en gruppe forskere ved universitetet i Cambridge. Forskerne baserte konklusjonen på en dataanalyse av 300 millioner hendelser, fødsler og dødsfall fra hele 1900-tallet. De fant at et parlamentsvalg i Belgia var det mest bemerkelsesverdige som hadde inntruffet denne dagen. «Det ironiske er at dagen er interessant nettopp fordi den var så usedvanlig hendelsesfattig», uttalte en av forskerne bak den ikke altfor gravalvorlige undersøkelsen. Dermed mistet 30. april 1930 sin status som århundrets kjedeligste dag, i hvert fall i britisk erindring. På denne dagen erklærte nyhetsoppleseren i BBC radios kveldsbulletin klokken 18.30: «There is no news.»

1970: Formuleringen «Houston, we have a problem» har gått inn i all verdens språk som et uttrykk for uforutsette vanskeligheter. Vendingen skriver seg fra den feilslåtte Apollo 13-ferden, en amerikansk måneekspedisjon som ble skutt opp fra Kennedy Space Center i Florida 11. april 1970. En eksplosjon i en oksygentank 330.000 kilometer fra jordkloden førte til at månelandingen måtte avlyses og fartøyet gjøre vendereis. De berømte ordene ble ytret av astronautene James Lowell og Jack Swigert da de informerte NASA-senteret i Houston om uhellet. I virkeligheten uttalte de setningen i fortid («OK Houston, we’ve had a problem here»), men i popularisert form er den blitt omskrevet til presens. Etter en ytterst dramatisk ferd landet astronautene uskadde i Stillehavet.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse