Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
12 april 2021 02:00
Del på Facebook

1861: Sørstatstropper gikk til angrep på Fort Sumter utenfor byen Charleston i South Carolina, og den amerikanske borgerkrigen begynte. Krigens første skudd skal ha blitt avfyrt kl. 04.30 av en løytnant ved navn Henry S. Farley. Den første falne skal ha vært den irskfødte, menige nordstatssoldaten Daniel Hough fra Tipperary. Hough kom uskadd fra selve slaget, men omkom da en kanon gikk av for tidlig under den rituelle salutten som markerte oppgivelsen av fortet 14. april. Det antas at nærmere 200.000 menn – og noen kvinner – av irsk herkomst deltok i den amerikanske borgerkrigen. Nærmere 750.000 soldater mistet livet i den fem år lange krigen.

1983: Spillefilmen Gandhi stakk av med åtte priser under Oscar-utdelingen i Los Angeles. Blant prisene var den for beste film, beste regi og beste mannlige hovedrolle. Valget av hovedrolleinnehaver var en hodepine for regissør Richard Attenborough, ikke minst fordi tanken på at noen skulle spille frigjøringshelten Mahatma Gandhi vakte stor skepsis i India. Attenborough skal bl.a. ha vurdert Richard Burton, Anthony Hopkins og John Hurt før han falt ned på halvt indiske Ben Kingsley fra The Royal Shakespeare Company. Heller ikke rekrutteringen til de minste rollene var gjort i en håndvending. Begravelsesscenen omfatter rundt 300.000 statister, noe som gjør Gandhi til en av de mest folksomme filmproduksjonene i historien.

2008: Det nye operahuset åpnet i Oslo. Huset er tegnet av arkitektkontoret Snøhetta. Ifølge Store norske leksikon har bygningen en samlet grunnflate på 38.500 kvadratmeter fordelt på 1100 rom. Hovedsalen har 1358 sitteplasser. Den er dekorert med Norges største lysekrone, med en diameter på 7 meter og en vekt på 8,5 tonn. Lysekronen består av 8000 lysdioder og 5800 håndlagede stykker krystallglass og er designet av Snøhetta i samarbeid med Hadeland Glassverk. Operahuset i Bjørvika tok nærmere fem år å ferdigstille. Det var det største kulturbygget som var reist i Norge siden Nidarosdomen. De totale byggekostnadene ble ca. 4,2 milliarder kroner. I løpet av det første året passerte 1,3 millioner mennesker gjennom bygningens inngangsdør.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse