fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
14 april 2021 02:00

1865: En novemberkveld i 1863 satt president Abraham Lincoln i sin faste losje i Ford’s Theatre i Washington D. C. og så skuespilleren John Wilkes Booth opptre på scenen. 14. april 1865 satt Lincoln i teatret igjen, og igjen dukket den samme skuespilleren opp – denne gangen ikke foran presidenten, men bak ham. Booth hadde sneket seg inn i Lincolns losje under oppføringen av en komedie. Idet latteren brøt løs i salen på et bestemt sted i tredje akt, løftet Booth en pistol og skjøt presidenten i bakhodet. Lincoln døde av skadene dagen etter. John Wilkes Booth var en glødende sørstatspatriot og slaveritilhenger som var blitt sterkt radikalisert under borgerkrigen. Etter attentatet flyktet Booth til hest via Maryland til Virginia, der han ble innhentet og skutt av forfølgerne tolv dager senere.

1912: Klokken 23.40 kolliderte passasjerskipet RMS Titanic med et isfjell i Nord-Atlanteren. Sammenstøtet ble opptakten til historiens mest omtalte skipsforlis. Blant de 1514 personene som omkom var den britiske avisredaktøren William Thomas Stead, en kjent pioner innenfor den såkalte gravejournalistikken. Stead skrev også noveller, hvorav særlig to er blitt husket i lys av hans skjebne. I 1886 publiserte han fortellingen How the Mail Steamer went down in Mid Atlantic, by a Survivor, der han skildret et skipsforlis i Atlanteren. I Steads historie omkommer et stort antall passasjerer fordi skipet har for få livbåter. Seks år senere skrev han novellen From the Old World to the New , der mannskapet på damperen Majestic (eid av Titanic -rederiet White Star Line) redder de overlevende fra et skip som har kollidert med et isfjell. Enkelte har tolket fortellingene dit hen at Stead forutså sin egen død på Titanic .

1939: John Steinbecks roman The Grapes of Wrath («Vredens druer») kom ut på forlaget The Viking Press. Romanen forteller historien om Tom Joad og hans familie, som flykter fra tørke og depresjon i Oklahoma og reiser til California for å søke arbeid som fruktplukkere. Boka regnes som et sentralt verk i amerikansk litteratur og bidro ifølge nobelkomiteen sterkt til beslutningen om å tildele Steinbeck nobelprisen i 1962. Steinbeck sa selv om boka at han hadde «gjort sitt beste for å rive leserens nerver i filler». Allerede i 1940 ble romanen filmatisert av John Ford med Henry Fonda i rollen som Tom Joad. Samme år oversatte Arthur Omre romanen til norsk.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte