fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
15 april 2021 02:00

1755: Forfatteren, kritikeren, biografen og samfunnsdebattanten Samuel Johnson ga ut sin mastodontiske A Dictionary of the English Language i London. Verket er blitt stående som en av de mest innflytelsesrike ordbøkene i det engelske språk. Ifølge Wikipedia inneholdt førsteutgaven 42.773 oppslagsord, og Johnson hadde brukt ni år på å skrive den. Johnsons verk skiller seg fra de fleste ordbøker ved at forfatterens humor og personlige oppfatninger mange steder skinner igjennom i teksten. Eksempelvis forklarte han ordet «excise» (særavgift) som «en ondsinnet skatt». «Oats» (havre) definerte Johnson som «et korn som i England gjerne blir gitt til hester, men som i Skottland ernærer befolkningen».

1989: 96 mennesker mistet livet da Liverpool og Nottingham Forest møttes til semifinale i FA-cupen på Hillsborough Stadium i Sheffield. Alle de omkomne var Liverpool-supportere. I tillegg ble 766 personer skadd. Katastrofen inntraff da politiet besluttet å åpne portene til stadionanlegget for å slippe inn de mange som presset på ved inngangene. Hensikten skal ha vært å unngå supporterbråk. Da massene strømmet inn, oppsto et voldsomt trykk på de allerede fulle tribunene. De fleste av de omkomne ble klemt i hjel mot gjerdene. Hillsborough-katastrofen var den mest dødbringende stadionulykken i britisk historie. Den førte til totalforbud mot ståtribuner på fotballarenaer i de øvre divisjonene av engelsk og skotsk liga.

2013: To kraftige eksplosjoner ble utløst med få sekunders mellomrom under Boston Marathon i Massachusetts. Bombene var plassert like ved mållinjen, der folkemengden var som tettest. Tre personer mistet livet og 264 ble skadd i terrorangrepet. Etter fire dagers intens menneskejakt innhentet politiet de mistenkte gjerningsmennene, brødrene Tamerlan og Dzjokhar Tsarnajev. Den eldste broren døde etter skuddveksling med politiet. Lillebroren forklarte i avhør at angrepene var en hevn for USAs militære operasjoner i Irak og Afghanistan, som brødrene anså som et angrep på alle verdens muslimer. Tsarnajev ble dømt til døden i mai 2015. I 2020 ble dødsdommen omgjort til livsvarig fengsel pga. en formell feil under saksgangen. Aktoratet anket, og i mars 2021 besluttet høyesterett at utmålingen av terroristens straff skal vurderes på ny.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte