Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
16 april 2021 02:00
Del på Facebook

1889: Charlie Chaplin ble født i Londons East End. Han fikk en barndom som kunne ha vært en Dickens-roman verdig: Foreldrene var varietéartister og skilte lag da han var tre år. Faren døde av skrumplever da gutten var tolv, og da moren ble sendt på mentalsykehus, ble han innlosjert på en fattigskole. Chaplin fikk sin første scenerolle i 1903 og filmdebuterte i 1914. Samme år gjorde den ikoniske landstrykerskikkelsen sin første opptreden på lerretet i stumfilmen Kid Auto Races At Venice . Chaplin har fortalt at han ikke hadde anelse om hvordan han skulle forme figuren før han fikk på seg kostymet. Men straks han så seg selv med barten, bowlerhatten og de posete buksene, sto hele karakteren klart for ham. Den tyske dramatikeren Bertolt Brecht sa om Chaplin at han var det største teatergeniet i det 20. århundre.

1912: Harriet Quimby ble første kvinne i verden til å fly over Den engelske kanal. Ferden varte i 59 minutter. Uheldigvis for Quimbys fikk bragden hennes liten oppmerksomhet i pressen, ettersom Titanic hadde forlist døgnet i forveien. Før flyturen hadde Quimby allerede skapt seg et navn som journalist og filmmanusforfatter. I 1911 skrev hun manus til hele sju stumfilmer som alle ble regissert av D.W. Griffith. Hun spilte selv en mindre rolle i en av filmene. Det var imidlertid flyvingen som var Quimbys store lidenskap, og som også skulle bli hennes endelikt. Under et flystevne i Boston elleve uker etter at hun hadde krysset kanalen, tippet flyet hun førte plutselig fremover. Harriet Quimby ble kastet ut av setet i 500 meters høyde. Hun ble 37 år.

1945: Slaget om Berlin begynte. Det skulle bli det siste større slaget på europeisk jord under 2. verdenskrig. Ifølge Wikipedia angrep Den røde hær med en styrke på totalt 2,5 millioner mann. Det er anslått at i underkant av en million tyskere var mobilisert til forsvaret av byen. Foruten rester av tyske divisjoner ble det satt inn tvangsutskrevne gutter fra Hitlerjugend og såkalte Volkssturm-soldater helt opp til 60 år. Innen kampene stilnet 2. mai, hadde minst 150.000 sivilister og like mange tyske soldater mistet livet. I tillegg ble 134.000 tyskere tatt som krigsfanger. På sovjetrussisk side falt ca. 81.000 soldater. Et berømt uttrykk for lidelsene under slaget er bildet av den gråtende Hans-Georg Henke, en 16 år gammel gutt som var satt til å betjene et tysk luftvernbatteri.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse